Kansanedustaja Arja Juvonen on tehnyt toimenpidealoitteen, jossa esitetään suojavarusteiden, kuten kasvomaskien, tasapuolista jakoa kaikille vanhustenhoivan toimijoille riippumatta siitä, onko kyseessä yksityinen vai julkinen toimija. Suojavarusteita on puuttunut lukuisista vanhustenhoivan yksiköistä ja kotihoidosta, koska niille ei ole toimitettu tavaraa huolimatta STM:n ohjeistuksesta käyttää maskeja.

Suojavarusteissa on nuukailtu ja asetettu toimijat eri asemaan. Hoivakodeissa koronavirukseen on kuollut lukuisia vanhuksia ympäri Suomen.

– Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on lausunut julkisesti, että toimijoilla olisi pitänyt olla 3-6 kuukauden suojavarastot esimerkiksi maskeja. Koronavirus yllätti kuitenkin kaikki toimijat Huoltovarmuuskeskusta myöten, Arja Juvonen ihmettelee.

– Suomessa lähdettiin suojelemaan hoivakotien vanhuksia sillä, että heidän ikääntyneiltä omaisiltaan kiellettiin pääsy vierailemaan hoivakoteihin. Harva ikääntynyt kuitenkaan lienee käynyt ulkomaan lomamatkoilla tai hiihtokohteissa. Jossakin kohtaa virus on siis päässyt livahtamaan hoivakoteihin muuta kautta. Koronatestien pidättyväinen linja, suojamaskien puuttuminen ja ministeriön ja THL:n epäselvät ohjeistukset suojamaskien tarpeellisuudesta ja hyödyistä ovat osoittautumassa kohtalokkaaksi valinnaksi vanhustenhoivassa.

Huolestuneita yhteydenottoja tulee jatkuvasti

Koska THL:n ohjeistus koronavirustesteihin on ollut nihkeä, eivät kaikki oireilevat hoitajat tai heidän kotona sairastavat läheisensä ole päässeet testeihin.

– Hoitajat on myös velvoitettu tulemaan ulkomaanmatkojen jälkeen suoraan töihin ilman karanteenia. Ennaltaehkäisy on ollut tyvestä latvaan nousua, täysin epäonnistunutta. Koronavirus tulee leviämään kulovalkean tavoin. Vanhustenhoivassa työskentelevät hoitajat ja muu henkilöstö tulee nyt testata välittömästi, Juvonen vaatii.

– Omaiset ovat olleet surun murtamia ja huoli läheisistä on ollut valtava. Näitä yhteydenottoja on tullut paljon. Samalla yhteyttä ottavat hoivakotien hoitajat. He kertovat, että heillä ei ole yhtäkään kasvomaskia. Hoivakodeissa vallitsee myös ohjeistuksen sekamelska. Kun kyseessä ovat kodinomaiset yksiköt, tilanne on paikoin täysin neuvoton.

Hoitajia altistetaan – ja he altistavat muita

Miten suojellaan virukselta välttyneet heiltä, jotka kantavat virusta? Miten hoitaja suojelee itsensä? Miten omaiset pääsevät jättämään hyvästejään koronaan menehtyville vanhuksille? Saavatko vanhukset hoitoa elämän viime metreillä? Kysymykset ovat Juvosen mukaan lohduttomia.

– Eräs hoitaja kysyi, onko pakko mennä töihin, jos suojamaskeja ei ole ja onko pakko siirtyä toiseen yksikköön kesken työvuoron hoitajapulan vuoksi. Hoitajat altistetaan maskitta koronavirukselle, mutta liikkuessaan hoivayksiköistä toiseen vaikkapa hoivayksikön sisällä, he altistavat myös muita, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET