Hallitus ryhtyy selvittämään kansalaisten kasvomaskien käyttöä julkisilla paikoilla. – Vihdoinkin, sanoo aiheesta kirjallisen kysymyksen jättänyt perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.


Ylen haastatteleman sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan maskien käytön hyödyllisyydestä ei ole riittävää näyttöä. STM kuitenkin käynnistää selvityksen maskien käytöstä, joka valmistunee kesäkuun loppupuolella.

– Tartuntojen määrän kasvu todennäköisesti kiihtyy, kun rajoituksia puretaan. Yhdessä muiden ennaltaehkäisevien toimenpiteiden kanssa kasvomaski on tehokas tapa ehkäistä viruksen leviäminen. Turvavälejä on mahdotonta noudattaa useilla julkisilla paikoilla, julkisessa liikenteessä tai vaikkapa ruokakaupoissa, sanoo Minna Reijonen.

Maski estää tartuttamista

Reijonen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedusteli, miten ja milloin hallitus on aikonut ohjeistaa tai pyytää jotain tahoa ohjeistamaan kansalaisia käyttämään kasvomaskeja. Toisessa kysymyksessään Reijonen kysyi, voisiko valtio kustantaa kansalaisille suojamaskin estääkseen tartuntojen leviämisen.

– Maski estää oireetonta taudinkantajaa tartuttamasta muita. Maskin tehtävä on täydentää muuta ohjeistusta ja rajoituksia viruksen torjunnassa.

– Jos maskien käyttö olisi pakollista, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Varhilan mukaan julkinen valta maksaisi maskit ja jos maskien käytöstä annettaisiin vahva suositus, myös silloin julkisen vallan täytyisi osallistua kustannuksiin, Reijonen huomauttaa.

Suojaamista lisätty useissa maissa

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus teki jo 8.4. tiedotteen, jossa sanotaan, että kasvonaamioiden käyttöä yhteisössä voitaisiin harkita, etenkin kun käy kiireisissä, suljetuissa tiloissa, kuten ruokakaupoissa, ostoskeskuksissa tai käytettäessä julkista liikennettä.

Useissa maissa toimittiin jo huhtikuun alussa. EU maista Liettua, Itävalta, Tšekki ja Slovakia suosittelivat kasvomaskien käyttöä julkisilla paikoilla liikkuessa. Espanjan hallitus määräsi maskit pakollisiksi julkisessa liikenteessä ja Belgiassa maski on pakollinen yli 12-vuotiailla julkisissa kulkuvälineissä. Hallituksen mukaan kasvomaskien käyttö on edellytys talouden uudelleenkäynnistämiselle.

Britanniassa kolme lentokenttää on määrännyt matkustajat peittämään kasvonsa. Lufthansa ja useat amerikkalaiset lentoyhtiöt vaativat matkustajia käyttämään kasvosuojia.

Terveysalan ammattilaiset suosittelevat

Yhdysvaltain tautiviraston päällikkö Nancy Knight suosittelee mitä tahansa suojaa kasvoille, koska kukaan oireeton ei tiedä, onko taudin levittäjä vai ei. Monissa Yhdysvaltain osavaltioissa on jo voimassa maskipakko ja ulkona liikkuessa on pakko käyttää kasvojen edessä jonkinlaista suojaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen, joka johtaa HUSin epidemiologista yksikköä ja suunnittelee, ohjaa sekä koordinoi tartuntatautien torjuntaa 24 kunnan alueella, suosittelee kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa. Maskien käyttöä on suositellut myös THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

SUOMEN UUTISET