Finnair on ilmoittanut, että se ei lennä Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan kesän ja syksyn 2020 aikana. Yhtiö on julkistanut uudet reittiaikataulut tänään 18.5, eikä julkaisu sisällä päätöstä näiden reittien lentoliikenteen aloittamisesta.

Finnairin mukaan talvikautta 2020/2021 koskevat päätökset tehdään näiden kohteiden osalta myöhemmin, kun nähdään, miten kysyntä kehittyy. Ylen kertomien tietojen mukaan lennot näille kentille ovat pysähdyksissä maaliskuun 2021 saakka. Tämä on herättänyt myös epäilyksiä, että Finnair olisi lakkauttamassa kyseiset lentoreitit pysyvästi.

Alueelle lisää teollisuusinvestointeja

Finnair on valtioenemmistöinen yhtiö ja kuuluu valtion omistajaohjaukseen. Hallituksen omistajaohjausministeri sdp:n Tytti Tuppurainen toimii tässä asiassa vastuuministerinä.

– Elinkeinoelämä ja matkailu tarvitsevat toimivia lentoyhteyksiä. Kemi-Tornion alueen vientiteollisuus muodostaa noin kahdeksan prosenttia Suomen viennin arvosta. Lisäksi Lapin bruttokansantuotteesta noin kaksi kolmasosaa tuotetaan Meri-Lapissa.

– Lentojen jatkuminen Kemi-Tornion lentoasemalla on erityisen tärkeää juuri nyt, kun alueelle ollaan suunnittelemassa lisää mittavia teollisuusinvestointeja. Metsä Groupin 1,5 miljardin euron investointipäätös toivottavasti vahvistuu tulevina kuukausina ja rakentamispäätöksen myötä liikenne vilkastuu entisestään, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.

Elinkeinoelämän ja matkailun elinehto

Hallitus on nyt pyytämässä 700 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa Finnairin pääomittamiseen samalla kun Finnair puhuu useiden lentoyhteyksien pitkäaikaisesta lakkauttamisesta.

Juuso vaatii, että tähän 700 miljoonan pääomituspäätökseen tulee kytkeä Finnairilta lupaus lentoyhteyksien säilyttämisestä. Samalla luonnollisesti hallituksen ja omistajaohjausministerin pitää huolehtia veronmaksajien, elinkeinoelämän ja teollisuuden tasapuolisesta kohtelusta.

– Kemi-Tornion alue on kaukana pääkaupunkiseudusta ja lentoyhteyden säilyttäminen on elinkeinoelämän ja matkailun kannalta elintärkeää.

– Finnairin toimintaa tulee tarkastella samalla tavalla kuin VR:n toimintaa. Kun on kyse julkista palvelua tuottavista laitoksista, täytyy julkisen palvelun olla tärkeämmällä sijalla, kuin pelkkä liikevoiton tavoittelu, väittää Juuso.

SUOMEN UUTISET