Koronapandemian aiheuttaman lentotauon vuoksi taloudellisesti pahoin ryvettynyt Finnair kaavailee Ylen tietojen mukaan pitävänsä useita kotimaan reittejä tauolla ensi vuoteen saakka tai jopa lakkauttavansa reitit kannattamattomina. Kotimaisen reittiliikenteen kysynnän laskettua rajusti Finnair on lopettanut lennot useilla kotimaisilla reiteillä eikä tule lentämään Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan kesällä 2020 lainkaan.

Elinehto elinkeinoelämälle

Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvistin mukaan syynä on vähäinen kysyntä sekä normaalitilanteessakin alhainen täyttöaste. Tällä hetkellä Finnair lentää kotimaassa ainoastaan Maarianhaminaan, Kuopioon, Ouluun ja Rovaniemelle.

– Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja lentoliikenne elinehto monien kaupunkien elinkeinoelämälle ja kehitykselle. Tilannetta on tarkasteltava laajemmin kuin yksittäisten reittien kannattavuuden kautta. Pohjois- ja Itä-Suomen kilpailukyvyn ongelmat johtuvat monin paikoin alueiden heikosta saavutettavuudesta eikä lentojen lopettaminen paranna tilannetta lainkaan. Suomen huonokuntoinen rataverkko ei riitä kompensoimaan lentojen lakkautusta, kun erot matka-ajoissa lasketaan useissa tunneissa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomauttaa.

Itä-Suomelle kriittinen yhteys

Etenkin Joensuussa pitkä lentotauko ja Finavian suunnitelmat Joensuun lentokentän kiitotien pinnoitteen uusimisen lykkäämisestä herättävät huolta lentotoiminnan jatkumisesta. Finnair ilmoitti arvioivansa Joensuun lentojen tilannetta uudestaan elokuussa ja lennot alkaisivat aikaisintaan marraskuussa 2020, mikäli kysyntää on riittävästi.

– Lentoliikenteen loppuminen katkaisisi tärkeän reitin Itä-Suomesta maailmalle. Saavutettavuuden heikentyminen ei houkuttele uusia investointeja alueelle, jos ainoat vaihtoehdot ovat myöhästelevä ja rapautuvasta rataverkosta kärsivä VR, harvat ja hitaat kaukoliikenteen bussivuorot sekä oma auto. Omistajaohjauksen tulee puuttua peliin, mikäli Itä-Suomi muutoin uhkaa jäädä ilman kriittistä lentoyhteyttä. Joensuun lentoliikenne on turvattava ja pallo on nyt hallituksella hoitaa asia kuntoon, Antikainen vaatii.

SUOMEN UUTISET