Hallituksen toiminta koronaviruksen suhteen on ollut varsin epäjohdonmukaista. Samaan aikaan kun Uusimaa ollaan eristämässä muusta maasta, epidemia-alueilta palanneet matkailijat ovat päässeet palaamaan Suomeen käytännössä kontrolloimatta. STM:n johtaja Tuija Kumpulainen myönsi tämän keskiviikkona virheeksi, mutta tästä huolimatta hallitus ei ole muuttanut linjaansa.

– Hallitukselta puuttuu johtajuus tässäkin asiassa. Vastuuministeriä ei ole nimetty, ja vastuuta yritetään vierittää Finavialle ja henkilöille itselleen sen sijaan, että hallitus itse toimisi. Ulkoministeri Haavisto kertoi uskovansa, että ihmiset käyttäytyvät viisaasti ja ovat omaehtoisesti kaksi viikko karanteenissa. Samaan aikaan palaavat matkustajat ovat menneet kauppaan ja matkustaneet julkisilla kulkuvälineillä kotiin, perussuomalaisten kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen ihmettelevät.

Saapujat jätetty huomiotta

Tänään perjantaina Suomeen saapuvat ensimmäiset kolme ulkoministeriön organisoimaa palautuslentoa Kyprokselta ja Portugalista. Aikaa vatvomiseen ei siis ole.

– Ministerit ovat lukuisia kertoja piiloutuneet asiantuntijoiden selän taakse ja vedonneet toimivansa asiantuntija-arvioiden mukaan. HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi torstain A-Talkissa olevansa vakavasti huolissaan pahimpiin kuuluvalta epidemia-alueelta Espanjasta saapuvista suomalaisista. Hän korosti, että THL:n malleissa saapujat on jätetty huomiotta, vaikka koneissa voi saapua useita tartunnan saaneita, jotka tulevat levittämään tautia. Hän esitti mielipiteenään, että saapujille pitäisi tehdä valvottu karanteeni, esimerkiksi lentokenttähotelliin kahdeksi viikoksi.

– Tartuntatautilain 6. luvussa on jo olemassa pykälät tätä varten. Kysymys kuuluu, miksi hallitus ei toimi ja ota niitä käyttöön. Tämä on poliittinen päätös, jota ei voi valittaa Finavian vastuulle, vaan hallituksen on nyt toimittava ennen kuin on myöhäistä, edustajat vaativat.

Ei ole aikaa vatvomiseen

Koska palautuslennot saapuvat jo perjantaina, toimenpiteillä on kiire.

– Saapujien aikataulu on nyt tiedossa. Nyt ei ole aikaa käyttää päiväkausia aikaa vatvomiseen. Lainsäädäntö on otettava käyttöön silloin, kun lennot saapuvat, koska jos saapujia ei aseteta karanteeniin ja testata, mahdollisuus estää tartuntojen leviäminen heidän osaltaan menetetään.

– On sekä saapuneiden itsensä, heidän läheistensä että koko suomalaisen yhteiskunnan etu, että kaikki testataan ja sairastuneet asetetaan valvottuun karanteeniin. Toimimalla nyt vältämme huomattavan määrän hoitoa vaativia tartuntatapauksia tulevaisuudessa. Jos hallitus toimii nyt ja ryhtyy tartuntatautilain mahdollistamiin toimenpiteisiin, ministereillä on asiassa perussuomalaisten täysi tuki.

SUOMEN UUTISET