Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen jätti tänään toimenpidealoitteen valmiuslain 118 § aktivoimiseksi, jonka myötä ulkonaliikkumiskielto astuisi voimaan väestön suojaamiseksi.

– Koronavirusepidemia on jatkanut leviämistään maailmanlaajuisesti ja ajanut useiden maiden terveydenhuollon romahtamistilaan, jolloin on jouduttu alkaa priorisoimaan, kenen henki pelastetaan. Tästä huolimatta on odotettavissa, että vielä tätäkin haastavammat ajat ovat edessä, jonka vuoksi Suomessakin tulee tehdä kaikki mahdolliset toimet, joilla pystytään pysäyttämään epidemian leviäminen, Sebastian Tynkkynen vaatii.

Baarit ja ostarin yhä auki

Tynkkysen mukaan nopeilla rajoitustoimilla kyettäisiin säilyttämään terveydenhuollon toimintamahdollisuudet koko epidemian aikana ja säästämään lukemattomia ihmishenkiä.

Suomessa on todettu poikkeusolot voimassa oleviksi, jonka turvin hallituksella on oikeus käyttää valmiuslain mahdollistamia rajoitustoimia työkaluina epidemian pysäyttämisessä.

– Toistaiseksi hallitus on ottanut käyttöön vasta kevyempiä rajoitustoimia. Baarit ovat auki, ostarit vetävät väkeä ja riskiryhmäläiset hengaavat edelleen keskustoissa. Esimerkit maailmalta kuten Italia ja Espanja osoittavat, että ennaltaehkäisevät toimet ovat välttämättömiä. Eskaloituminen Suomessa on nyt siinä pisteessä, että puheet Uudenmaan rajan sulkemisesta eivät riitä – ja edes tätä ei ole vielä tehty, Tynkkynen toteaa.

Tarpeeton matkustaminen kiellettävä

Valmiuslain 118 § antaa mahdollisuuden hallitukselle rajoittaa suomalaisten liikkumista maan sisällä, jotta pystyttäisiin pelastamaan ihmishenkiä.

– Nyt tuleekin viipymättä aktivoida tämä pykälä ja kieltää kaikki tarpeeton matkustaminen Suomen sisällä. Samalla tulee rajoittaa ihmisten oleskelua ulkona niin, että vain välttämättömissä tilanteissa, kuten esimerkiksi töihin mennessä tai apteekissa ja ruokakaupassa asioidessa, olisi sallittua poistua kodin ulkopuolelle, Tynkkynen selventää.

SUOMEN UUTISET