Intian pääministeri Narendra Modi määräsi kaikki maan yli 1,3 miljardia asukasta kotikaranteeniin kolmeksi viikoksi. Laaja epidemia Intiassa voi merkitä lohdutonta tulevaisuutta. Riskejä tähän on useita.

Talouslehti Financial Times kirjoittaa useiden ihmisten lähteneen Mumbaista jalan kotiseutujaan kohti. Hallinto ei ole kompensoimassa taksikuskien, kojumyyjien ja muiden vastaavien elinkeinoharjoittajien tulonmenetyksiä kolmen viikon karanteeniajan aikana. Monet näistä ihmisistä on kotoisin metropolin lähialueilta. Heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin matkata kotiseuduille.

Vaellus tuo omat riskinsä viruksen leviämiseen. Maan maaseudun resurssit taistelussa virusepidemiaa vastaan ovat olemattomat. Kaupunkienkin arsenaali voi joutua varsinaisen vyöryn alle epidemian iskiessä.

Lääkäreille häätöjä tartuntapelkojen vuoksi

CNN kirjoittaa intialaisten pelonsekaisesta suhtautumisesta sairaanhoitajiin ja lääkäreihin. Terveydenhoitajien pelätään saaneen tartunnan työnsä ohessa. Lääkäreiden pelätään levittävän tautia asuinalueillaan.

Lääkäriliiton kirjeessä sisäministerille kerrotaan lääkäreiden seisoskelevan nyt teiden varsilla matkalaukkuineen ilman kotia tai paikkaa minne mennä. Viranomaiset ovat suuttuneet häätöpäätöksistä.

Suhtautuminen terveydenhuoltohenkilökuntaan poikkeaa Intiassa merkittävästi ja se on omituinen. Esimerkiksi karanteenissa olevat espanjalaiset osoittavat suosiota ja laulavat kannustuslauluja parvekkeiltaan terveydenhuollon ammattilaisille.

Henri Alakylä