Italiassa on nyt enemmän koronan takia kuolleita kuin Kiinassa. Virus on niittänyt Italiassa erityisesti vanhuksia, joista monilla on ollut muitakin sairauksia. Italian väestö on hyvin iäkästä, ja tämä näkyy koronaviruksen uhriluvuissa. Vanhukset ovat riskiryhmä myös Suomessa.

Koronavirukseen liittyvien kuolintapausten määrä on Italiassa jatkuvassa nousussa. Pelkästään lauantaina rekisteröitiin 793 koronakuolemaa yhdessä päivässä, uutisoi New York Times. Kyseessä oli suurin päivittäinen kuolonuhrien määrä tähän mennessä.

Italiassa on nyt yli 53 000 rekisteröityä tartuntaa ja yli 4800 kuollutta. Epidemia on yhä kiihtymässä. Jo nyt Italia on mennyt Kiinan ohi kuolonuhrien määrässä, jos Kiinan virallisiin tilastoihin on luottaminen.

Ikääntynyt väestö on altis koronalle

Synkkiin lukuihin vaikuttaa osaltaan se, että Italian väestö on paljon ikääntyneempää kuin Kiinan. Noin 23 prosenttia Italian väestöstä on yli 64-vuotiaita. Ja koronavirus on erityisen kohtalokas vanhuksille, joilla on usein muitakin perussairauksia, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonisairaudet.

Myös tavallinen kausi-influenssa niittää heikkokuntoisia vanhuksia. Italialaistutkimuksen mukaan normaali talvikauden influenssa-aalto johtaa joka vuosi jopa 20 000 vanhuksen kuolemaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Italian terveydenhuoltoviranomaiset tiedottivat äskettäin koronavirukseen kuolleiden keski-iän olevan 78,5 vuotta. Nuorin uhri oli 31-vuotias ja vanhin 103. Lähes kaikilla kuolleilla oli muita perussairauksia. Noin 76 prosenttia kuolleista oli iältään 70-89-vuotiaita. Miehiä oli 70,6 prosenttia ja naisia 29,4 prosenttia.

Suomen väestö on mediaani-iältään Italian ja Kiinan välissä

Italian väestön mediaani-ikä on 46,5 vuotta. Suurista maista vanhempi väestö on Japanissa (48,6) ja Saksassa (47,8). Suomen väestö on mediaani-iältään 42,8 vuotta, eli meillä on selvästi italialaisia nuorempi väestö, mutta vanhempi kuin Kiinassa (38,4).

Ikärakenteensa puolesta parhaiten koronalta turvassa on Niger, jossa väestön mediaani-ikä on uskomattomat 14,8 vuotta. Monissa muissakin Afrikan maissa ikärakenne on samaa luokkaa. Esimerkiksi Somaliassa väestön mediaani-ikä on 18,5 vuotta.

SUOMEN UUTISET