Italian alkuviikolla tilastoidut virusepidemian tartunta- ja uhrimäärät loivat toivoa epidemian tyyntymisestä. Torstain luvut suorastaan murskasivat toiveet. Terveydenhuollon henkilökunta työskentelee vaarallisissa olosuhteissa ja 40 lääkäriä on jo menehtynyt. Vastaava epidemia maan köyhemmissä eteläosissa merkitsisi inhimillistä katastrofia.

Italia tiedotti torstaina, että 24 tunnin aikana virusepidemia oli vaatinut peräti 712 kuolonuhria. Uusia tartuntoja todettiin samana aikana 6 153.

Bergamossa on viimeisten kymmenen vuoden aikana kuollut keskimäärin 45 ihmistä viikossa. Koronaviruksen myötä yli 300 ihmistä menehtyi alueella viime viikolla.

8 prosenttia tartunnoista hoitajilla ja lääkäreillä

Pohjois-Italian sairaaloissa henkilökunta yrittää hoitaa potilaita vajain suojavarustein. Virus leviää myös hoitajien ja lääkärien kautta muihin kuin koronavirusta sairastaviin potilaihin.

– Luulen, että meillä kaikilla on jo virus. Meitä ei testata, joten virus jatkaa leviämistään, eräs lääkäri toteaa.

Kyse on hoitajapulasta, alimiehityksestä. Tartunnan saaneet hoitajat ja lääkärit pitäisi eristää. Sairaaloissa tarvitaan kuitenkin henkilökuntaa.

Sairaaloiden karmea tilanne selittänee omalta osaltaan Italiassa riehuvaa epidemiaa. Viikon alussa oli yli viidellä tuhannella hoitajalla ja lääkärillä ollut jossain vaiheessa tartunta. Se on kahdeksan prosenttia kaikista todetuista tartunnoista.

Etelässä pelätään tartuntoja

Pohjois-Italia on rikasta seutua ja sairaalat kunnolla varustettuja normaalioloihin. Vastaava epidemia köyhemmillä etelän alueilla olisi katastrofi.

Hieman yli kuukausi sitten maan pääministeri Giuseppe Conte määräsi Pohjois-Italian karanteeniin. Tuolloin ihmisiä lähti suurin joukoin etelään. Matkaajia oli kymmeniä tuhansia.

Hallitus on tiukentanut maan sisäisen liikkumisen rajoituksia. Uhmaaminen tulee kalliiksi, sillä sakot ovat jopa 3 000 euron suuruisia.

Sisilian saarelle ei pääse mantereelta. Edes rahti ei kulje. Jopa ruokarekat ovat jumissa Calabrian maakunnassa.

– Nämä ihmiset eivät astu jalallaan tähän kaupunkiin, Messinan pormestari Cateno De Luca jyrisee.

Messinan kaupunki Sisiliassa on lähellä mannerta.

Mafia verottaa hoitoon tarkoitettuja rahoja

Calabriaan on saapunut maaliskuussa lähes 10 000 ihmistä maan pohjoisosista. Calabriassa asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä. Maakunnassa on alle 150 tehohoitopaikkaa.

Eteläisen Italian riesana on mafia, jonka jäsenet pistävät liiveihinsä sairaaloiden ylläpitoon, suojavarusteisiin ja laitteisiin tarkoitettuja rahoja. Köyhyyden vuoksi usea terveydenhoitoalalle suunnannut henkilö on muuttanut pohjoiseen paremman elintason perässä.

Henri Alakylä