

LEHTIKUVA
FT: Italia menettämässä hermonsa unioniin – tyytymättömyys kasvanut koronakriisin myötä
Italian EU-myönteisimmätkin puolueet puntaroivat unionin jäsenyyden mielekkyyttä. Koronaviruksen runtelemassa saapasmaassa vaaditaan jäsenmailta yhteisiä velkakirjoja. Maan suositut kansallismieliset puolueet kyseenalaistavat EU-jäsenyyden ja kaksi kolmasosaa italialaisista pitää jäsenyyttä haitallisena.
Talouslehti Financial Times analysoi kattavasti italialaisten tuntoja EU:ta kohtaan. 67 prosenttia italialaisista pitää EU-jäsenyyttä epäsuotuisana. Marraskuussa 2018 tätä mieltä oli 47 prosenttia maan kansalaisista.
EU-myönteiset: Jäsenyys on turhaa
EU-myönteisen Toiminta-puolueen puheenjohtaja ja meppi Carlo Calenda setvii puolueensa jäsenten antamaa palautetta: ”Miksi me haluamme olla EU-jäseniä. Se on turhaa.”
Calendan puolueen nimi oli aiemmin Olemme eurooppalaisia. Calenda kertoo FT:lle, ettei Italia välttämättä pysy unionin jäsenmaana. Heistä tuntuu, etteivät muut jäsenmaat tue Italiaa tarpeeksi pandemian vuoksi pysäytetyn talouden tukemisessa.
– Italiassa on käynnissä massiivinen mielipidemuutos, Calenda kertoo.
Italian presidentti Sergio Mattarella jakaa huolen EU:n tulevaisuudesta.
– Toivon, että kaikki ymmärtävät Eurooppaa kohtaavan uhan vakavuuden ennen kuin on liian myöhäistä, Mattarella kertoi italialaisille ilta-aikaan lähetetyssä televisio-ohjelmassa.
Eurokriisin hullujen vuosien paluu
Suurin kiista on edelleen euromaiden yhteiset velkakirjat. Viime vuosikymmenen alussa nämä eurobondeiksi kutsutut velkakirjat haudattiin. Nyt ne ovat taas keskusteluissa nimellä koronabondit.
Tälläkin kertaa eteläiset euromaat kannattavat yhteistä velkaa. Pohjoiset euromaat vastustavat niitä edelleen. Koronabondeilla on kuitenkin käytännön ongelma ja se on kiireellisyys.
Pohjoiset euromaat ovat tulleet hieman vastaan. Ne ovat suhtautuneet myötämielisemmin Euroopan vakausmekanismi EVM:n käyttöön. Eurovastaiset puolueet ovat alleviivanneet EVM:n tiukkoja talousehtoja, joskin niistä voidaan luopuakin pandemian vuoksi.
EU on hankalassa asemassa
Maan suosituimman puolueen, Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini on kehottanut harkitsemaan EU-eroa. Myös Liiton kanssa samaan oikeistoblokkiin kuuluvan Italian veljet -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni kaataa bensiiniä EU-eroliekkeihin.
– EU on muuttunut unionista, joka ei tee yhtään mitään unioniksi, joka yrittää tavoitella voittoa meidän kohtaamista ongelmista, hän sanoi FT:lle.
EU on hankalassa asemassa. Jos yhteiset velkakirjat runnotaan läpi, pohjoisissa euromaissa nousee poliittinen kapina. Jos ne haudataan, kapina syttyy etelässä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Talouden odotetaan supistuvan nopeinta vauhtia rauhan aikana – äkkipysäys niin poikkeuksellinen, että sille vaikeaa löytää riittävää adjektiivia

Saksan AfD: valtioiden itsemääräämisoikeutta vahvistettava – turvapaikkapolitiikka kuuluu kansallisvaltioiden päätösvaltaan

Saksa rakensi strategianuotit koronakriisin hallintaan ja rajoitusten purkamiseen – edellyttävät tilanteen ja vaikutusten jatkuvaa seurantaa

Puisto herättelee hallitusta koronan talousriskeistä: Suomi voi joutua rahoittamaan euroalueen kriisimaita ja pankkeja miljardeilla

Lähes puolet euromaista haikailee yhteistä ”koronavelkaa” – EVM:n käytöstä laajempi tuki

Italian epidemia pahenee joka rintamalla – Etelä-Italiassa pelätään tragediaa

Italian pääministeri Conte: Ilman yhteisiä koronavelkakirjoja Eurooppa menettää syyn olemassaoloonsa

Kuinka syvä juopa euromaiden välillä on koronakriisin laskun maksusta? – ”Hollanti näyttää keskisormea etelälle”

Perussuomalaisten Junnila, Ranne ja Vähämäki: Suomen ei tule allekirjoittaa numeroimatonta sekkiä Euroopalle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.