Italian EU-myönteisimmätkin puolueet puntaroivat unionin jäsenyyden mielekkyyttä. Koronaviruksen runtelemassa saapasmaassa vaaditaan jäsenmailta yhteisiä velkakirjoja. Maan suositut kansallismieliset puolueet kyseenalaistavat EU-jäsenyyden ja kaksi kolmasosaa italialaisista pitää jäsenyyttä haitallisena.

Talouslehti Financial Times analysoi kattavasti italialaisten tuntoja EU:ta kohtaan. 67 prosenttia italialaisista pitää EU-jäsenyyttä epäsuotuisana. Marraskuussa 2018 tätä mieltä oli 47 prosenttia maan kansalaisista.

EU-myönteiset: Jäsenyys on turhaa

EU-myönteisen Toiminta-puolueen puheenjohtaja ja meppi Carlo Calenda setvii puolueensa jäsenten antamaa palautetta: ”Miksi me haluamme olla EU-jäseniä. Se on turhaa.”

Calendan puolueen nimi oli aiemmin Olemme eurooppalaisia. Calenda kertoo FT:lle, ettei Italia välttämättä pysy unionin jäsenmaana. Heistä tuntuu, etteivät muut jäsenmaat tue Italiaa tarpeeksi pandemian vuoksi pysäytetyn talouden tukemisessa.

– Italiassa on käynnissä massiivinen mielipidemuutos, Calenda kertoo.

Italian presidentti Sergio Mattarella jakaa huolen EU:n tulevaisuudesta.

– Toivon, että kaikki ymmärtävät Eurooppaa kohtaavan uhan vakavuuden ennen kuin on liian myöhäistä, Mattarella kertoi italialaisille ilta-aikaan lähetetyssä televisio-ohjelmassa.

Eurokriisin hullujen vuosien paluu

Suurin kiista on edelleen euromaiden yhteiset velkakirjat. Viime vuosikymmenen alussa nämä eurobondeiksi kutsutut velkakirjat haudattiin. Nyt ne ovat taas keskusteluissa nimellä koronabondit.

Tälläkin kertaa eteläiset euromaat kannattavat yhteistä velkaa. Pohjoiset euromaat vastustavat niitä edelleen. Koronabondeilla on kuitenkin käytännön ongelma ja se on kiireellisyys.

Pohjoiset euromaat ovat tulleet hieman vastaan. Ne ovat suhtautuneet myötämielisemmin Euroopan vakausmekanismi EVM:n käyttöön. Eurovastaiset puolueet ovat alleviivanneet EVM:n tiukkoja talousehtoja, joskin niistä voidaan luopuakin pandemian vuoksi.

EU on hankalassa asemassa

Maan suosituimman puolueen, Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini on kehottanut harkitsemaan EU-eroa. Myös Liiton kanssa samaan oikeistoblokkiin kuuluvan Italian veljet -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni kaataa bensiiniä EU-eroliekkeihin.

– EU on muuttunut unionista, joka ei tee yhtään mitään unioniksi, joka yrittää tavoitella voittoa meidän kohtaamista ongelmista, hän sanoi FT:lle.

EU on hankalassa asemassa. Jos yhteiset velkakirjat runnotaan läpi, pohjoisissa euromaissa nousee poliittinen kapina. Jos ne haudataan, kapina syttyy etelässä.

Henri Alakylä