Kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Sakari Puisto haastoi hallitusta koronavirusepidemian talousvaikutuksista huhtikuun ensimmäisellä kyselytunnilla. Lisäksi hän on kiinnittänyt huomiota euroalueen ja sen pankkien mahdolliseen kriisiytymiseen.

Sakari Puiston mukaan Suomella on oltava suunnitelmat euroalueen talousriskien varalle, jotta maamme taloudellinen vakaus ei koronakriisin keskellä vaarannu.

– Realistinen tilannetaju siitä, mitä tapahtuu taloudessa laajemminkin, on välttämätöntä. Eri valtiot ja keskuspankit ovat tehneet mittavia elvytystoimia, ja silti myllerrys on melkoista, kansanedustaja toteaa.

– On hyvin mahdollista, että edessä on euroalueen ja sen pankkien kriisiytyminen. Nämä vaikutukset voivat näkyä lainamarkkinoilla, euron toimintakyvyssä, Suomen maksusitoumuksissa ja niin edespäin.

Rahoille käyttöä kotimaassa

Italian pääministeri on jo väläyttänyt Euroopan vakausmekanismin EVM:n käyttöönottoa koko 500 miljardin euron tulivoimallaan. Suomi on maksanut sinne jo pääomaa 1,44 miljardia euroa, ja vaadittaessa Suomen maksusitoumus olisi 12,5 miljardia euroa.

– Sinne voisi siis hujahtaa hetkessä enemmän kuin hävittäjähankintoihin!

Myös euroalueen yhteisistä velkakirjoista on keskusteltu.

– Näissä Suomi voisi joutua rahoittamaan kriisimaita ja pankkeja miljardeilla, vaikka meidän omalle rahalle on takuulla akuuttia käyttöä täällä, Puisto ihmettelee.

Euroalueen valtiovarainministerit kokoustavat tiistaina.

SUOMEN UUTISET