Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee euroriippuvaisten pelihimoa takaamalla 800 miljoonan euron edestä muiden euromaiden kustannuksia. Suomen luottokortin lisäksi europajatsoon tungetaan myös päätösvaltaa. Hän kirjoitti aiheesta Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Uudet yhteisvastuuta kasvattavat järjestelmät on ideoitu korvaamaan koronapandemian aiheuttamia kustannuksia. Jani Mäkelä kirjoittaa, ettei takausvastuiden kohteita voida valvoa.

Suomen rahoitusasema ei kohene uusista järjestelmistä. Suomi saa markkinoilta huokeammin rahoitusta.

– Kysymys on vain uudesta euroopan sisäisestä sosiaalituesta ja kehitysavusta, hän kirjoittaa.

Vallan luovutusta

Suomen hallitus on pyrkinyt toppuuttelemaan 800 miljoonan euron pottia väliaikaisuudella. Mäkelä ei niele selitystä.

– Kun valta ja raha kerran annetaan Eurooppaan, ei niitä sieltä takaisin saada suomalaisten päätöksillä. Se riippuu muiden tahdosta, Mäkelä perustelee.

Lainatakauksien ongelma on mahdolliset luottotappioriskit. Taakse jätetyt allekirjoitukset voidaan löytää edestä, mikä kaventaisi eduskunnan budjettivaltaa. Mäkelä kirjoittaa luottotappioriskin olevan korkea.

Kokoomus avitti hallituspuolueita

Mäkelä huomauttaa suuren valiokunnan kumartaneen ja niianneen uudet tukipaketit kokoomuksen avustuksella. Periaatteessa tukipaketit voisi vielä kaatua eduskunnan suuressa salissa.

EU-asioista vastavan valiokunnan rähmällään olo tuskin aiheuttaa kaatumista. Mäkelä pitää kieltäytymistä siten teoreettisena.

– Ei auta sanoa, että ”tämä on ongelmallista” – pitää sanoa ”tämä ei käy”, Mäkelä muotoilee.

Toisin on käymässä. Hallitus on lumoutunut myös Euroopan vakausmekanismi EVM:n käyttöön koronakriisin aiheuttaman laskun hoitoon.

Kaikki tuntuu siis käyvän. Riittääkö mikään?

– Haluaisinkin kuulla hallituksen suunnitelman sen varalle, että jos ja kun nämäkään tukipaketit eivät tule riittämään ja euroalue hajoaa kokonaan tai osittain, niin joko olette valmistautuneet siirtymiseen omaan valuuttaan tai kannaltamme parempaan valuuttaliittoon, Mäkelä päättää kirjoituksensa.

Henri Alakylä