Turvapaikanhakijoiden vastaanotosta aiheutuvat kustannukset ovat tämänkin vuoden talousarviossa yli 117 miljoonaa euroa. Kun suuri joukko suomalaisia on jäämässä työttömäksi tai lomautetuksi, maallamme ei ole varaa ottaa ulkomailta elätettäväksi henkilöitä, joilla ei ole edellytyksiä työllistyä ja elättää itseään Suomessa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

Lännen Media uutisoi tänä aamuna, että hallitus kaavailee muutoksia turvapaikkarahaston käyttöön ottaakseen vastaan 175 turvapaikanhakijaa Kreikasta. Sisäministeriö on uutisen mukaan kaavaillut turvapaikanhakijoille koronatestejä, jotka tekisivät paikalliset viranomaiset Kreikassa, ja siirto-operaatio etenisi rajojen avauduttua.

– Turvapaikanhakijoiden tuominen Suomeen tässä tilanteessa osoittaa hallitukselta täydellistä harkintakyvyn puutetta. Yli 300 000 suomalaista on tällä hetkellä yt-neuvottelujen kohteena, ja monen toimeentulo on vaarantunut. Tässä tilanteessa hallituksen tulisi keskittyä omien kansalaistemme hyvinvoinnin ja toimeentulon varmistamiseen koronakriisin keskellä, Sanna Antikainen moittii.

Koko maailman sosiaalitoimisto

Vaikka turvapaikanhakijoiden siirtoon Suomeen saataisiin EU-rahoitusta, EU-rahoitus ei kuitenkaan kata siirron jälkeisiä kustannuksia.

– Turvapaikanhakijoiden vastaanotosta aiheutuvat kustannukset ovat tämänkin vuoden talousarviossa yli 117 miljoonaa euroa. Kun suuri joukko suomalaisia on jäämässä työttömäksi tai lomautetuksi, maallamme ei ole varaa ottaa ulkomailta elätettäväksi henkilöitä, joilla ei ole edellytyksiä työllistyä ja elättää itseään Suomessa. Suomella ei ole varaa toimia koko maailman sosiaalitoimistona etenkään nyt, Antikainen ihmettelee.

Tulijat taas nuoria miehiä?

Edustaja Antikainen ihmettelee myös tapaa, jolla tähänastiset turvapaikanhakijat maahamme ovat valikoituneet.

– Vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin aikana Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista 81 % ja myönteisen päätöksen saaneista 73 % oli miehiä. Myös vuonna 2018 yli 70 prosenttia 14-34-vuotiaista turvapaikanhakijoista oli miehiä. Tästä huolimatta haavoittuvimmassa asemassa pakolaisleireillä ovat naiset, jotka elävät jatkuvan seksuaalirikosten uhan alla. Voisiko hallitus kerrankin tutkia turvapaikkapolitiikkansa sukupuolivaikutukset ja auttaa vaihteeksi naisia? Antikainen kysyy.

Antikainen on jättänyt tänään eduskunnassa sisäministeri Maria Ohisalon vastattavaksi asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen.

SUOMEN UUTISET