Suomen hallitus varautuu 175 pakolaisen vastaanottoon Kreikasta. Siirto toteutetaan todennäköisesti vasta koronakriisin päätyttyä, koska rajat ovat tällä hetkellä kiinni. Hallitus päättää asiasta valtioneuvoston istunnossa torstaina.

Pakolaisten vastaanottoon on tarkoitus käyttää EU-rahoitusta yhteensä enintään 13 miljoonaa euroa. EU-rahoitus ei kata siirron jälkeen aiheutuvia kustannuksia.

– Raha kattaa vastaanottojärjestelmämme kuluja. Jos pakolainen saa oleskeluluvan turvapaikkatutkinnan jälkeen, silloin hän ei enää ole vastaanottojärjestelmän piirissä. Näin ollen pakolaisten elättämisen Suomessa maksavat suomalaiset veronmaksajat, muistuttaa perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen.

EU unohti Italian, pakolaisille riittää rahaa

Mäkynen ihmettelee hallituksen touhua koronan kourissa olevassa Suomessa.

– Suomi on EU:n nettomaksaja. Nyt näyttää siltä, että emme saa EU:lta hätäapua koronakriisiin, mutta pakolaisten vastaanottamiseen saamme. Italia sai suoraa hätäapua koronan hoitoon Venäjältä ja Kiinalta, ei EU:lta. EU on hylännyt Italian, eikä osoita sitä kohtaan solidaarisuutta. EU sen sijaan haluaa osoittaa solidaarisuutta Kreikalle siinä muodossa, että sieltä pitää ottaa pakolaisia eri jäsenmaihin ja tähän annetaan eräänlainen ”starttiraha”. Tässä näemme myös EU:n todellisen toimintakyvyn vakavan kriisin hetkellä.

– Jos EU on niin mahtava järjestelmä, sillä olisi ollut heti varastossa jäsenmaille hengityssuojaimia ja muuta välitöntä apua. Suomen vihervasemmistohallitukselle on tärkeämpää suunnitella pakolaisten vastaanottoa kuin omien kansalaisten suojelemista koronakriisissä, Mäkynen kritisoi.

Terveydenhuolto kovalla koetuksella

Suomen varautumisessa koronan tapaiseen kansanterveyttä uhkaavaan pandemiaan on suuria puutteita. Hengityssuojaimia on erittäin rajallisesti ja vuosia vanhoja maskeja on otettu käyttöön useissa sairaaloissa. Edes kaikille sairaaloiden työntekijöille ei ole hengityssuojaimia tarjolla.

Myös tehohoitokapasiteetti on koetuksella koronaepidemian laajetessa.

– Perussuomalaiset vaativat jo kauan ennen koronaepidemian alkua Suomessa ennakoivia toimenpiteitä vastaavan kriisin varalle. Hallitus ei välittänyt näistä varoituksista. Hallitus ei myöskään välittänyt varoituksista kriisin jo ollessa päällä. Vasta perussuomalaisten kova oppositiopolitiikka sai hallituksen heräämään ja tekemään edes jotain koronan hidastamiseksi, Mäkynen sanoo.

Verovarat kuuluvat suomalaisille

Useat asiantuntijat ovat todenneet, ettei Suomella ei ole varaa laajoihin koronatestauksiin.

– Miksi hallitus ei ole pyytänyt EU:lta hätäapua esimerkiksi koronatestausten laajentamiseen, kun hallitus on nyt pyytämässä EU:lta rahaa Kreikan pakolaisten vastaanottamiseen? Mäkynen kysyy.

– Koronan hoidossa kuin kaikessa muussakin politiikassa on kyse verovaroista ja siitä, miten niitä jaetaan. Marinin vihervasemmistolainen hallitus on tehnyt Suomen kansalle selväksi asioiden tärkeysjärjestyksen: kun korona joskus saadaan selätettyä, on hallituksella ilmeisesti mielessä pakolaisten selviytyminen, ei oma kansa.

SUOMEN UUTISET