Sisäministeri Maria Ohisalo ajautui vahvasti omalle epämukavuusalueelleen, kun kansanedustajat tivasivat häneltä vastausta kysymykseen, tukeeko Suomi Kreikkaa maan päätöksissä pitää omat rajansa hallinnassa.

Eduskunnan kyselytunnin pohjustuksena oli Nykypäivä-lehden artikkeli, jonka mukaan Maria Ohisalo (vihr.) oli eilen lausunut puhelimitse valiokuntakeskustelussa, että Suomi ei voi auttaa Kreikkaa sellaisessa tilanteessa, jossa Kreikka estää siirtolaisia pääsemästä Turkista rajan yli Kreikan puolelle. Hallituksen kanta Kreikan ja EU:n ulkorajojen sulkemiseen on siis erittäin epäselvä.

Kreikan rajalla on viime päivinä nähty useita levottomuuksia rajan yli pyrkivien siirtolaisten ja Kreikan viranomaisten kesken. Kreikka on ilmoittanut, ettei se ota vastaan turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen.

Useissa Kreikka-linjausta koskevien kysymysten vastauksissaan Ohisalo vetosi kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomea sitoviin velvoitteisiin. Sisäministeri pyöritteli päätään ja haki katseellaan usein tukea valtiovarainministeri Katri Kulmunista, mutta ei vastannut suoraan kysymyksiin.

Halla-aho: Ymmärtääkö Ohisalo realiteetit?

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho nosti omassa kysymyksessään esille, että kansainvälinen sopimusjärjestelmä on luotu toisenlaiseen maailmaan kuin missä nyt eletään.

– Sopimusten tarkoituksena ei ollut mahdollistaa satojen tuhansien, jopa miljoonien ihmisten kansainvaelluksia mantereelta toiselle. Sopimusten tulkinnat eivät vastaa tämän päivän realiteetteja. Kyvyttömyys ja haluttomuus ymmärtää näitä realiteetteja on suurin este toimivan turvapaikkapolitiikan tiellä, Halla-aho sanoi ja jatkoi:

– Kreikka on invaasion kohteena. Rajan yli ei pyri Syyrian sotaa pakenevia naisia ja lapsia vaan Turkin liikkeelle ajamia nuoria miehiä, jotka huutavat allahu akbaria. Tulijat eivät lopu vastaanottamalla, ja tällainen maahanmuutto on tuhoisaa Euroopan maiden taloudelle, yhteiskuntajärjestykselle ja eurooppalaisten turvallisuudelle.

– Nämä ovat realiteetit, ministeri Ohisalo. Kysymys kuuluu: ymmärrättekö te näitä realiteetteja. Ymmärrättekö te, että sopimusten nykyiset tulkinnat tuhoavat monen muun asian lisäksi koko turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden? Halla-aho sanoi.

Puhemies Rinne pelasti piinasta

Ohisalo aloitti vastauksensa Halla-aholle tuttuun tapaan ja nosti esille kansainväliset sopimukset.

– Ymmärrättekö te, että me olemme sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin? Sen lisäksi voisin sanoa, että on viranomaisten tehtävä katsoa, ketkä ovat oikeutettuja turvapaikkamenettelyyn ja ketkä käännytetään. Muun muassa tätä työtä suomalaiset rajavartijat siellä kreikkalaisten tukena tekevät, Ohisalo pyöritteli vastauksessaan Halla-aholle.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tivasi turhaan Ohisalolta vastausta siihen, tukeeko Suomi Kreikkaa nimenomaan Kreikan päätöksessä sulkea rajansa. Ohisalo ei kertonut Zyskowiczille miten asia on, vaan vastasi pelkästään, että Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan.

Puhemies Antti Rinne päästi Ohisalon lopulta piinasta huomauttaessaan, ettei salikeskustelussa ole saisi ottaa esille valiokuntien kokouksissa aiemmin esitettyjä lausuntoja. Helpottuneen näköinen Ohisalo erikseen kiitti Rinnettä.

SUOMEN UUTISET