

LEHTIKUVA
Ohisaloa hiillostettiin Kreikka-lausunnosta – pyöritteli päätään ja viittasi kansainvälisiin sopimuksiin, mutta ei vastannut kysymykseen
Sisäministeri Maria Ohisalo ajautui vahvasti omalle epämukavuusalueelleen, kun kansanedustajat tivasivat häneltä vastausta kysymykseen, tukeeko Suomi Kreikkaa maan päätöksissä pitää omat rajansa hallinnassa.
Eduskunnan kyselytunnin pohjustuksena oli Nykypäivä-lehden artikkeli, jonka mukaan Maria Ohisalo (vihr.) oli eilen lausunut puhelimitse valiokuntakeskustelussa, että Suomi ei voi auttaa Kreikkaa sellaisessa tilanteessa, jossa Kreikka estää siirtolaisia pääsemästä Turkista rajan yli Kreikan puolelle. Hallituksen kanta Kreikan ja EU:n ulkorajojen sulkemiseen on siis erittäin epäselvä.
Kreikan rajalla on viime päivinä nähty useita levottomuuksia rajan yli pyrkivien siirtolaisten ja Kreikan viranomaisten kesken. Kreikka on ilmoittanut, ettei se ota vastaan turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen.
Useissa Kreikka-linjausta koskevien kysymysten vastauksissaan Ohisalo vetosi kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomea sitoviin velvoitteisiin. Sisäministeri pyöritteli päätään ja haki katseellaan usein tukea valtiovarainministeri Katri Kulmunista, mutta ei vastannut suoraan kysymyksiin.
Halla-aho: Ymmärtääkö Ohisalo realiteetit?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho nosti omassa kysymyksessään esille, että kansainvälinen sopimusjärjestelmä on luotu toisenlaiseen maailmaan kuin missä nyt eletään.
– Sopimusten tarkoituksena ei ollut mahdollistaa satojen tuhansien, jopa miljoonien ihmisten kansainvaelluksia mantereelta toiselle. Sopimusten tulkinnat eivät vastaa tämän päivän realiteetteja. Kyvyttömyys ja haluttomuus ymmärtää näitä realiteetteja on suurin este toimivan turvapaikkapolitiikan tiellä, Halla-aho sanoi ja jatkoi:
– Kreikka on invaasion kohteena. Rajan yli ei pyri Syyrian sotaa pakenevia naisia ja lapsia vaan Turkin liikkeelle ajamia nuoria miehiä, jotka huutavat allahu akbaria. Tulijat eivät lopu vastaanottamalla, ja tällainen maahanmuutto on tuhoisaa Euroopan maiden taloudelle, yhteiskuntajärjestykselle ja eurooppalaisten turvallisuudelle.
– Nämä ovat realiteetit, ministeri Ohisalo. Kysymys kuuluu: ymmärrättekö te näitä realiteetteja. Ymmärrättekö te, että sopimusten nykyiset tulkinnat tuhoavat monen muun asian lisäksi koko turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden? Halla-aho sanoi.
Puhemies Rinne pelasti piinasta
Ohisalo aloitti vastauksensa Halla-aholle tuttuun tapaan ja nosti esille kansainväliset sopimukset.
– Ymmärrättekö te, että me olemme sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin? Sen lisäksi voisin sanoa, että on viranomaisten tehtävä katsoa, ketkä ovat oikeutettuja turvapaikkamenettelyyn ja ketkä käännytetään. Muun muassa tätä työtä suomalaiset rajavartijat siellä kreikkalaisten tukena tekevät, Ohisalo pyöritteli vastauksessaan Halla-aholle.
Myös kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tivasi turhaan Ohisalolta vastausta siihen, tukeeko Suomi Kreikkaa nimenomaan Kreikan päätöksessä sulkea rajansa. Ohisalo ei kertonut Zyskowiczille miten asia on, vaan vastasi pelkästään, että Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan.
Puhemies Antti Rinne päästi Ohisalon lopulta piinasta huomauttaessaan, ettei salikeskustelussa ole saisi ottaa esille valiokuntien kokouksissa aiemmin esitettyjä lausuntoja. Helpottuneen näköinen Ohisalo erikseen kiitti Rinnettä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Katri Kulmuni kansainväliset sopimukset siirtolaiset kyselytunti Maria Ohisalo Rajavalvonta SIsäministeri Antti Rinne Turvallisuus perussuomalaiset Jussi Halla-aho Kreikka eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra Ylen A-studiossa: EU:n ja Turkin neuvoteltava rajalla olevista siirtolaisista uudestaan – ”EU-valtiot eivät halua ottaa näitä ihmisiä vastaan”

Sisäministeri Ohisalon näkemys rajavalvonnan tehtävistä aiheutti närää Twitterissä – ”Mitä ihmettä minä juuri luin?”

Antikainen: Rajat suljettava ennen uutta turvapaikanhakija-aaltoa

Leena Meri MTV:n uutisaamussa Eurooppaa uhkaavasta siirtolaisvyörystä: Suomen ei pidä ottaa ketään vastaan

Tynkkynen kysyy hallituksen valmiudesta ottaa väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön Turkin tilanteen eskaloituessa: ”Vuoden 2015 virheitä ei saa toistaa”

Uusi siirtolaiskriisi uhkaa – perussuomalaisten Halla-aho ja Purra: Näin Suomen pitää toimia

Ministerin Kreikka-lausunto ottaa Mauri Peltokangasta kunnolla pannuun (katso video)

Suomen sisäministerillä ja Euroopan komission puheenjohtajalla eri näkemykset unionin ulkorajapolitiikasta

Kreikkalaisten mitta on täynnä – Nobelin rauhanpalkinnosta kisanneet lesboslaiset eivät halua siirtolaisvyöryä saarelleen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.