Euroopan komission puheenjohtaja kiittelee kreikkalaisia päätöksestään sulkea tilapäisesti EU:n ulkoraja Kreikan ja Turkin välillä. Suomen hallitusta EU-johtajan viesti ei ole tavoittanut.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen vieraili Kreikassa lähellä Turkin rajaa alkuviikosta. Hän kiitteli Kreikan päätöstä sulkea Kreikan ja Turkin välinen raja tilapäisesti. Hän muistutti, että Kreikka on ”EU:n kilpi”. Kilven hän lausui kreikaksi.

Tilanteen tekee varsin erikoiseksi se, ettei EU:n päällikön viesti ole kantautunut Suomen hallitukselle asti. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei ole syystä tai toisesta kyennyt allekirjoittamaan EU:n rajavalvonnan politiikkaa Kreikan ja Turkin rajalla. Hän odottaa komission esityksiä maahanmuuttopolitiikan muutoksista.

”Kreikan oma linja”

Ohisalo kommentoi Kreikan päätöstä sulkea Turkin vastaisen rajansa Ilta-Sanomille.

– Se on Kreikan hallituksen oma linja, Ohisalo totesi.

Kreikan hallituksen ”omalla linjalla” on Euroopan komission puheenjohtajan täysi tuki.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis perusteli rajan sulkemista kansallisella turvallisuusuhalla.

Asenteet muuttuneet sitten 2015

Vuonna 2015 EU:n pakolaiskriisin käynnistyessä ilmapiiri oli vallan toisenlainen kuin nykyisin. Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi, ettei Unkarin maahanmuuttopolitiikka ole enää pilkan kohteena.

Torstaina Ylen A-Talkissa kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa totesi asenteiden muuttuneen viidessä vuodessa. Hän huomautti, että silloisen maahanmuuttopolitiikan vuoksi kannatusta ovat keränneet Saksassa vaihtoehtopuolue AfD ja Ranskassa kansallismielinen Marine Le Pen.

EU-maiden ulkoministerit tapaavat tänään hätäkokouksessa Zagrebissa. Kokouksen tarkoituksena on miettiä keinoja ylläpitää EU:n ja Turkin välistä siirtolaisuussopimusta.

Henri Alakylä