EU:n ulkoministerit kokoustivat perjantaina Kroatian Zagrebissa. Aiheena oli EU:n ja Turkin välinen sopimus siirtolaisvyöryn pysäyttämiseksi.

EU ei halunnut myöntää lisärahaa Turkin ailahtelevalle linjalle. Saksan ulkoministeri Heiko Maas oli avokätisemmin lykkäämässä rahasäkkejä Turkille suojatakseen sopimuksen. EU-maiden 27 ulkoministeriä päättivät kuitenkin olla taipumatta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin painostukeen ja kiristykseen.

Hän halunnee EU:n tuen Syyrian sotaan. Turkki taistelee kapinallisten puolella, kun taas Venäjä tukee Syyrian hallituksen joukkoja. Osapuolet neuvottelivat tulitauon taisteluiden keskiössä olevaan Idlibiin.

Ranska varovainen Venäjän vuoksi

Ulkoministerit miettivät myös lentokieltoalueen määräämisestä Idlibin alueelle. Venäjällä on alueen ilmaherruus.

EU:n ulkoasiain korkein edustaja Josep Borrell kiteytti EU:n mahdin puuttua kiistaan.

– Jos sanoisimme haluavamme lentokieltoalueen, ongelmaksi muodostuu se, ettei kyse ole siitä mitä haluamme. Kyse on siitä mitä voimme tehdä, Borrell kertoi.

Erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron pelkää, että lentokieltoalueen vaatimuksessa EU tulehduttaisi välinsä Venäjän kanssa. Macron on esiintynyt venäjämielisenä ennenkin.

EU:n lukuisten jäsenmaiden aiheuttama ristiveto johtaa päättämättömyyteen. EU on tosin harvinaisen yksimielinen siitä, että siirtolaisuuskriisissä Kreikan ja Turkin rajalla ei anneta periksi.

Henri Alakylä