Kansanedustaja Tom Packalénin mukaan pakolaiskysymyksen osalta on hankalaa saavuttaa EU:n yhteistä politiikkaa. – Se on kaunis ajatus, mutta Eurooppa on tässä jakautunut. Mielestäni pitäisi vain kieltää terroristijärjestöjen tukeminen. Jos Turkki lopettaisi antamasta aseellista apua terroristiryhmille, niin Idlibin tilanne olisi nopeasti ohi.

Turkki päästää tällä hetkellä ihmisiä rajojensa yli ja jättää valvomatta rajojensa osia, jotka eivät ole virallisia rajanylityspaikkoja. Ihmisiä pyrkii EU:n puolelle. Selkkauksen taustalla on Syyrian sota.

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén kommentoi tilannetta MTV:n uutisaamussa tänään.

– Idlibin kaupunkia Syyriassa pitää hallussaan käytännössä neljä jihadistiryhmää, joista merkittävin on Hayat Tahir al-Sham, eli käytännössä Syyrian Al-Quaida. Neljästä ryhmästä ainoa, jota ei ole kansainvälisesti tunnustettu terroristiryhmäksi on National Front Liberation. Se koostuu pienemmistä ryhmistä, joista osa on jihadistisia, joten en sitäkään laskisi ei-jihadistiseksi.

Bashar Al-Assadin hallintoa vastaan siis taistelee terroristijärjestöjä.

– Turkki tukee näitä järjestöjä, joita vastassa on tietysti Syyrian hallinto, jota taas tukee Venäjä, Packalén tiivisti.

Turkille jäänyt mustapekka käteen

Packalén esitti, miksi Turkki vastustaa Al-Assadin hallintoa.

– Siihen on varmasti monta syytä. Jo alussa, kun arabikevät alkoi, välit olivat varmasti vielä hyvät, mutta kriisin edetessä Turkki on valinnut puolekseen kapinalliset ja yrittää nyt saada kaadettua Al-Assadin hallintoa, ja tämä on jäänyt siihen.

Packalénin mukaan Turkille on jäänyt ikään kuin ”mustapekka” käteen.

– Nämä taistelijat, mitä siellä on, ovat muun muassa Alepposta ja Itä-Ghoutasta. Syyrian hallinto on rauhanneuvotteluissa luvannut, että he saavat siirtyä Idlibiin. Nämä ovat kuitenkin sellaista ongelmaporukkaa, jota kukaan ei halua itselleen. Turkki taas pystyy käyttämään näitä eräänlaisina proxyina, sijaistaistelijoina.

Eurooppaan pyrkivät eivät tule Idlibistä

Packalén sanoi, että ihmisten päästäminen rajojen yli on Turkilta pelkkä EU:hun kohdistuva painostuskeino.

– Turkille kurdit on ongelmaryhmä. Jos Idlib kaatuu, Turkki ei tule ottamaan näitä jihadisteja itselleen, vaan siirtää ne joko taistelemaan kurdeja vastaan Koillis-Syyriaan tai siirtää ne Tripoliin.

Packalénin mukaan pakolaiskysymyksen osalta on hankalaa saavuttaa EU:n yhteistä politiikkaa.

– Se on kaunis ajatus, mutta Eurooppa on tässä kysymyksessä jakautunut. Mielestäni pitäisi vain kieltää terroristijärjestöjen tukeminen. Jos Turkki lopettaisi antamasta aseellista apua terroristiryhmille, niin Idlibin tilanne olisi nopeasti ohi. Eurooppaan tulevat ihmisethän eivät tule Idlibistä, vaan he ovat Turkissa jo olevia.

SUOMEN UUTISET