Syyrian hallitus on onnistunut saamaan hallintaansa moottoritien maan kahden suurimman kaupungin välillä. Idlibin maakunnassa riehuvat taistelut hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä ovat ajaneet 700 000 ihmistä maanpakoon. Heistä puolet on lapsia, kertoo SVT.

Damaskoksen ja Aleppon välinen moottoritie on Syyrialle elintärkeä, koska maan talous on suurissa vaikeuksissa ja se nakertaa jo ennestään nuoralla tanssivan presidentti Basar al-Assadin hallintoa.

Taistelut hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä ovat jatkuneet lähes tauotta Idlibin maakunnassa, lähellä Turkin rajaa. Syyrian hyökkäys on johtanut al-Assadin hallinnon törmäyskurssille myös Turkin kanssa.

”Helvetti maan päällä”

Tarkkailijat kuvaavat tilannetta Idlibissä ”humanitääriseksi katastrofiksi” ja ”helvetiksi maan päällä”. Kolme miljoonaa siviiliä on juuttunut vielä maakunnassa majailevien jihadistien ja venäläisten tukeman Syyrian armeijan ristituleen. YK:n mukaan joulukuusta lähtien 700 000 ihmistä on paennut taisteluiden keskeltä. Heistä puolet on lapsia.

Pakolaiset lähestyvät Turkin rajaa, joka tietää taas uutta ongelmaa. Turkissa on jo 3 600 000 syyrialaista pakolaista ja maa on ilmoittanut estävänsä uuden pakolaisaallon hinnalla millä hyvänsä. Myös Euroopassa on syytä olla varuillaan, sillä heikentynyt pakolaistilanne saattaa johtaa uuteen ryntäykseen kohti Kreikkaa ja turvallisemmiksi koettuja seutuja muualla EU:n alueella.

Turkki ja Venäjä tukkanuottasilla

Idlibin taistelut ovat johtaneet hakaukseen myös Turkin ja Venäjän välillä. Turkki on valtapoliittisista syistä tukenut Syyrian kapinallisia, joita taasen pommittavat venäläisten tukemat Syyrian ilmavoimat. Turkki ja Venäjä pääsivät syksyllä hetkeksi sopuun Syyrian ja Turkin välisen rajan valvonnasta, mutta yhteiselo on säröillä.

Kahdeksan Turkin sotilasta kuoli viime viikolla Idlibin taisteluiden tuoksinassa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan repi yhteenotosta pelihousunsa ja varoitti Venäjää olemasta mahdollisten kostoiskujen tiellä. Vahvistamattomien tietojen mukaan Turkin Syyriassa sijaitsevien valvonta-asemien seutuvilla tapahtuneissa yhteenotoissa kuoli myös 30 syyrialaista sotilasta.

Sota alkaa helmikuun lopussa

Turkki on tuonut satoja sotilasajoneuvoja lisää vahvistamaan läsnäoloaan Syyrian luoteisosassa. Presidentti Erdogan on kehottanut Syyrian hallituksen joukkoja poistumaan Turkin valvonta-asemien läheisyydestä helmikuun loppuun mennessä. Muuten Turkki aloittaa sotatoimet Syyriaa vastaan.

YK:n Syyrian lähettiläs Geir Pedersen kutsuu Idlibin tilannetta ”humanitääriseksi katastrofiksi” ja vaatii välitöntä tulitaukoa. Tulitauko näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, sillä Syyrian hallituksen joukot ovat saaneet hallintaansa 600 neliökilometriä alueita Idlibissä ja operaation on tarkoitus jatkua.

SUOMEN UUTISET