Huhut Turkin rajojen avaamisesta ja maahanmuuttopolitiikan linjasta ovat kuumia puheenaiheita Kreikassa. Kreikkalaislehti Kathimerini uutisoi, että Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis ilmoitti EU:lle aloittavansa kansainvälisen lain oikeudella rajavalvonnan tehostamisen niin maalla, merellä kuin ilmassakin.

Turkin ulkoministeriö kertoo, ettei se ole muuttanut maahanmuuttopolitiikkaansa. Kathimerinin mukaan Kreikassa on kuitenkin aloitettu rajaturvallisuuden tehostaminen. Maan asevoimien komentaja on siirtynyt maan pohjoisosiin johtamaan tehostamistoimia. Rajoille ei ole tarkoitus lähettää lisämiehitystä. Maa- ja merirajojen valvontaa tehostetaan.

Kyseessä on myös huoli Kreikassa ilmenneistä ensimmäisistä koronaviruksen tartunnoista. Rajaturvallisuuden parantamisella pyritään samalla ehkäisemään taudin leviäminen.

Saarten levottomuuksista tutkinnat

Keskiviikkona kahdella kreikkalaissaarella sattuneet poliisin ja mielenosoittajien yhteenotot ovat johtaneet tutkintaan poliisin toimista.

Tutkinta johtuu videokuvamateriaalista, jonka mukaan jotkut poliisit olisivat vandalisoineet autoja ja hakanneen ihmisiä. Pääministeri Mitsotakis vakuutti, että molempien osapuolien toimet selvitetään.

Keskiviikkona sattuneissa yhteenotoissa loukkaantui 52 poliisia ja kymmenen saaren protesteissa mukana ollutta asukasta.

Henri Alakylä