Turkin rajavartiosto on pidättänyt tuhansia ihmisiä maan Kreikan ja Bulgarian vastaisilla rajoilla, kertoo paikallinen uutistoimisto. Turkin viranomaisten mukaan Kreikka rikkoo kolmea keskeistä ihmisoikeussopimusta lähettäessään turvapaikanhakijoita takaisin Turkkiin.

Uutistoimisto Anadolu perustaa kirjoituksensa lähteisiin Edirnen rajakaupungissa, aivan Kreikan ja Bulgarian kupeessa. Turkin rajavartiosto on pidättänyt alueella viikon aikana lähes 2 500 maassa laittomasti oleskelevaa henkilöä.

Turkista tullaan edelleen Eurooppaan

Ihmisvirta Kreikkaan on yhä voimissaan, sillä Turkin viranomaiset kertovat pidättäneensä viikossa 1 000 laitonta siirtolaista pelkästään maan rannikolla, suomalaisillekin tutuissa Antalyassa, Bodrumissa ja Izmirissä. Turkki on edelleen keskeisin kulkureitti ihmisille, jotka haluavat aloittaa uuden elämän Euroopassa.

Myös Syyriaan rajoittuvilla seuduilla on vilkasta. Huolimatta alueella jatkuvista sotatoimista, rajaviranomaiset ovat pidättäneet satoja Turkkiin pyrkiviä ihmisiä. Laittomasti maahan pyrkivät edustivat viikon aikana 21 eri kansallisuutta.

Kansalaisuuksien kirjo

Tulijoita on ollut Pakistanista, Syyriasta, Kongosta, Irakista, Iranista, Afganistanista, Marokosta, Egyptistä, Bangladeshista, Somaliasta, Jemenistä, Palestiinasta, Malista, Gabonista, Senegalista, Burundista, Angolasta, Kamerunista, Libyasta, Libanonista ja Etelä-Afrikasta. Tulijoiden kansallisuuksista voisi äkkiseltään päätellä, että heidän joukossaan on muitakin, kuin Syyrian sodan takia liikkeelle lähteneitä.

Turkin aina sanavalmis sisäministeri Suleyman Soylu raportoi äskettäin, että maahan on tullut vuoden 2019 aikana 373 500 laitonta rajanylittäjää. Viimeisen kolmen vuoden aikana Turkki on palauttanut lähtömaihinsa ministerin mukaan lähes 172 000 henkilöä, pääasiassa Pakistanin kansalaisia.

SUOMEN UUTISET