Laiton maahanmuutto Kreikkaan on rajussa kasvussa. Kreikkalainen sanomalehti Kathimerini kertoo verkkosivuillaan, että vuoden alusta syyskuun puoliväliin maahan on salakuljetettu maan hallituksen mukaan 46 100 ihmistä. Vuoden takaiseen ajanjaksoon kasvu on 24 prosenttia.

Pelkästään syyskuun ensimmäisen ja viidennentoista päivän välillä Kreikkaan on saapunut 12 000 turvapaikanhakijaa.

Kreikan hallitus on aikeissa tehostaa turvapaikanhakujärjestelmäänsä, koska maan vastaanottokyky natisee liitoksistaan. Hallituksen keinovalikoimaan kuuluvat hakemusten lyhyemmät käsittelyajat, päätösten valitusoikeuksien osittainen rajaaminen ja palautusten tehostaminen.

Lakiesitykset on määrä käsitellä maan parlamentissa vielä tällä viikolla. Sitä ennen hallitus aikoo siirtää monen saaren vastaanottokeskuksilta ihmisiä mantereen puolelle ylikuormituksen vuoksi.

Lähes 400 tulijaa päivässä

Tiistain ja keskiviikon aikana maan saarille ilmestyi 795 uutta turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskusten kapasiteetti on jo ennen kasvanutta tulijavirtaa ollut tiukoilla.

Lesbosin saarella, jossa sijaitsee surullisenkuuluisa Morian vastaanottokeskus, turvapaikanhakijat levittäytyvät jo läheisiin oliivipuulehtoihin keskuksen käytyä ahtaaksi.

Ihmisoikeusjärjestöt hiilenä

Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International eivät niele Kreikan hallituksen perusteluja turvapaikkajärjestelmän uudistustarpeesta ylikuormituksen vuoksi. Järjestöt vetoavat hallitukseen, jotta se vetäisi lakiesityksensä takaisin. Järjestöjen mukaan hallitus vain estäisi turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia hakea suojelua.

HRW pitää lakiesitystä vain viimeaikaisten tulijamäärien kasvua keppihevosena sille, että oikeus suojeluun torpataan ja palautuksia vauhditetaan. AI:n mukaan lakiesitys vain heijastaa kasvanutta ”myrkyllistä” ilmapiiriä. Järjestön mukaan julkisissa keskusteluissa turvapaikanhakijat leimataan valloittajiksi.

Kolmen maanosan taakka

Hallitus syyttää aiempaa vasemmistohallitusta maahanmuuttopolitiikan löysäilystä. Hallituksen mukaan tämä on johtanut hakijoiden kasaantumiseen ja ongelmien kasvuun.

– Yksi maa ei voi keskenään kantaa kolmen maanosan ongelmia harteillaan. Olen suorapuheinen: maani on erityisesti viime kuukausina kokenut kokoonsa nähden suhteettoman suuren maahanmuuttajien tulovirran, pääministeri Kyriakos Mitsotakis totesi.

Henri Alakylä