Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korostaa, että Euroopan pitää auttaa Afrikkaa etsimään ratkaisuja omiin ongelmiinsa, mutta Eurooppa ei voi ratkaista afrikkalaisten ongelmia heidän puolestaan.

Ylen eurovaalitentissä puoluejohtajat pohtivat, miten paperittomien ongelmaa voisi ratkaista EU-tasolla.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ratkaisu on ennaltaehkäisy, eli ongelmaa ei pidä päästää edes syntymään.

– EU:n on valvottava ulkorajojaan ja meidän on tehtävä poliittinen päätös siitä, että laitonta maahantuloa yrittävät ihmiset käännytetään lähtösatamiinsa. Käytännössä siis Välimerellä tai Turkin ja Kreikan välisellä alueella.

– Turvapaikkashoppailu ja turvapaikanhakijoiden liikkuminen EU:n sisällä mieleiseensä valtioon on katkaistava. Se voidaan katkaista sisärajavalvonnalla ja sillä, että jäsenvaltioita kielletään ottamasta turvapaikkahakemuksia vastaan ihmisiltä, jotka tulevat toisesta EU-maasta, Halla-aho sanoi.

EU:n palautusjärjestelmä saatava toimimaan

Halla-aho jatkoi, että EU:n palautusjärjestelmä on saatava toimimaan.

– Tällä hetkellä tänne houkuttelee ihmisiä se, että he tietävät lähtöä tehdessään, että saivatpa oleskeluluvan tai eivät, he saavat käytännössä jäädä tänne, koska palautukset lähtömaihin eivät toimi.

– Me olemme esittäneet konkreettisena kannustimena automaattista säilöönottoa kielteisen päätöksen saaneille, jolloin henkilö ei pääse poistumaan muualle kuin takaisin kotimaahansa, Halla-aho sanoi.

Puoluepomoilta kysyttiin, pitäisikö EU:n jäsenvaltioiden välisiä rajoja valvoa nykyistä tarkemmin, vaikka se tarkoittaisi liikkumisen hankaloitumista joissain tapauksissa. Halla-ahon mielestä kyllä.

Haavisto höpisi tomaatteja poimivista paperittomista

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä Schengen-aluetta ja vapaata liikkuvuutta on lähtökohtaisesti puolustettava.

– Vapaa liikkuvuus on eurooppalaisuuden perusidea ja se tuo samalla vapautta ja hyvinvointia ihmisille. Sisärajatarkastukset on oltava keinovalikoimassa, jos tulee samanlainen kriisi kuin 2015. Meidän on kuitenkin toimittava siten, ettei se toistu. Euroopalle tarvitaan ulkorajat sekä yhteinen ja parempi turvapaikkajärjestelmä nykyisen huonon tilalle, Orpo sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että pakolaiset ovat tulleet sotaa käyvistä maista kuten Syyriasta. Haavisto esitti, että olisi pohdittava keinoja, mitä voitaisiin tehdä rauhanvälityksessä ja konfliktinratkaisussa.

– Sitten on kuitenkin toinen ryhmä, ketkä ovat vuosien ajan poimineet Espanjassa tomaatit, ketkä ovat Italiassa tiskanneet tiskit. On tällaista harmaata työvoimaa, osin laitonta työvoimaa. Työperäinen maahanmuutto pitäisi siis järjestää siten, että ihmisten oikeudet samalla turvataan, Haavisto esitti.

Kehitysapu johtanut väestöräjähdykseen

Halla-aho selvitti Haavistolle, että tomaattifarmeille työllistystään vain siitä syystä, että näille ihmisille ei makseta kunnollista palkkaa.

– On naiivia kuvitella, että jos heidän työolonsa korjattaisiin säälliselle tasolle, että he sen jälkeen olisivat siellä tomaattiviljelmällä töissä.

– Millään tavalla ei pidä tuomita sitä, että ihminen lähtee Afrikan oloista etsimään parempaa elämää. Syyt lähtemiseen liittyvät Afrikan väestöräjähdykseen. Euroopan pitää auttaa Afrikkaa etsimään ratkaisuja ongelmiinsa, joista suurin on väestöräjähdys. Meidän pitää auttaa Afrikan mantereen sisäistä taloutta, jotta sinne syntyisi työpaikkoja, mutta jos Afrikan väkiluku tällä vuosisadalla nelinkertaistuu, kuten on ennustettu, niin ei Eurooppa ehdi ratkaista afrikkalaisten ongelmia heidän puolestaan. Ei ainakaan tähänastisella kehitysapumallilla, joka on johtanut väestöräjähdykseen, Halla-aho painotti.

Haittamaahanmuutto kuormittaa julkista taloutta

Halla-aho sanoi, että Euroopan on tehtävä sellaisia toimia, joilla Eurooppa ensisijaisesti suojelee omia yhteiskuntiaan haitalliselta maahanmuutolta.

– Ongelma on siinä, että nämä ihmiset eivät löydä paikkaansa eurooppalaisilta työmarkkinoilta, kokemusperäisesti he eivät integroidu tänne, ja he kuormittavat järkyttävällä tavalla eurooppalaisten maiden julkista taloutta.

SUOMEN UUTISET