Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo halusivat puhua maahanmuuttajien tekemien rikosten sijaan vihapuheesta MTV:n pääministeritentissä.

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) kysyttiin, olisiko hän edelleen valmis antamaan Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoille, kuten Sipilä lupasi vuonna 2015. Sipilän vastaus oli myöntävä.

– Tekisin varmaan samalla tavalla, Sipilä sanoi, ja mainitsi olevansa huolissaan vihapuheen ilmapiiristä.

– Maahanmuutosta ja turvapaikanhakuprosessista pitää pystyä puhumaan, mutta kaikkia ulkomaalaisia ei pidä syrjiä, Sipilä sanoi.

Irakilaiset tulivat Suomeen Sipilän yllyttäminä

Edellisessä puoluejohtajatentissä maanantaina Oulussa Sipilä väitti, että perussuomalaiset ”flirttailee rasismin kanssa”, joten Jussi Halla-aholta kysyttiin, mitä hän ajattelee pääministerin väitteestä.

Halla-aho sanoi ihmettelevänsä Sipilän selityksiä ja tarinoita.

– Hän (Sipilä) teki 2015 tiedotusvälineissä täysin selväksi, että hän on valmis avaamaan kotinsa turvapaikanhakijoille. Näin tämä viesti ymmärrettiin myös lähtömaissa.

– Monet tänne tulleet irakilaiset kertoivat tulleensa Sipilän kutsun yllyttämänä ja olivat pettyneitä, kun täällä ei sitten odottanutkaan talo Kempeleessä, Halla-aho sanoi.

Hän korosti, että vaikka tilanne on rauhoittunut Suomesta riippumattomista tekijöistä johtuen, kriisi ei ole vieläkään ohitse.

– Suomi käyttää tänäkin vuonna 150 miljoonaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokustannuksiin, 220 miljoonaa kunnille maksettaviin kotouttamiskorvauksiin ja useita satoja miljoonia ulkomaalaisille maksettaviin työttömyyskorvauksiin. Kriisi ei ole ohi, se on päällä, Halla-aho sanoi.

Orpo ei pidä ikävästä keskustelusta

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myönsi haasteelliseksi sen, miten kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voidaan palauttaa, esimerkiksi Irakiin.

Seuraavaksi Orpo kuitenkin kävi Halla-ahon ja perussuomalaisten kimppuun.

– Minusta pelon lietsominen on todella ikävää. Se keskustelu, mitä käydään vaalitoreilla ja mitä monet ehdokkaat joutuvat kohtaamaan sosiaalisessa mediassa, se ei kuulu Suomeen, Orpo esitti.

Halla-aho ryöpytti Orpoa vastauksessaan

Orpolta kysyttiin, kuka käy keskustelua ikävällä tavalla. Orpo ei suostunut aluksi vastaamaan.

– Ihmisvihamielistä tai pelottelevaa kieltä käyttävät henkilöt tulevat usein Jussin joukkueesta, Orpo lopulta väitti viitaten Halla-ahoon, joka ryöpytti saman tien Orpoa vastauksessaan.

– Minusta se on käsittämätöntä, että Suomessa jopa useita kymmeniä lapsia on joutunut raiskausten ja ahdistelujen uhriksi ja moni ihminen on jopa päässyt hengestään vuonna 2015 tehtyjen virheiden vuoksi. Ja täällä sitten puhutaan jostain vihanlietsonnasta tai vihapuheesta.

– Me olemme vuosikausia varoittaneet näistä seurauksista, koska tällaiset lieveilmiöt ovat kaikkialla Euroopassa oleellinen osa takapajuisista islamilaisista maista tulevaa maahanmuuttoa, Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET