

Jussi Halla-aho, Matti Putkonen, Sakari Puisto ja Riikka Purra. / SU
Halla-aho tylyttää hoitajamitoituksen nostamisen kuluja kauhistellutta valtiovarainministeriä – ”Politiikka on valintoja, ministeri Orpo”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho muistutti torstain tuumaustunnilla, että vanhustenhuollon hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi vain reilut 200 miljoonaa euroa. – Suomi käyttää tänäkin vuonna suuremman summan maahanmuuttajien täysin tehottomaan kotouttamiseen. Perussuomalaisten mielestä Suomen pitää huolehtia ensisijaisesti ihmisistä, jotka ovat tehneet koko ikänsä töitä ja rakentaneet tätä maata, ei joutilaasta maahanmuuttajaväestöstä, Jussi Halla-aho sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi torstain tuumaustunnin alussa, että eduskuntavaalien lähestymisen huomaa jo puolueiden kannanotoista.
– Vaaleihin on kaksi ja puoli kuukautta aikaa, ja – kuten laulussa lauletaan – sen kyllä huomaa. Oulun lapsiraiskausten jälkeen puolueet ovat esittäneet mitä hurjimpia toimenpiteitä maahanmuuton ongelmien ratkaisemiseksi, vaikka tähän asti on vakuuteltu, että mitään ongelmia ei ole ja että lainsäädäntömme on niin tiukka kuin se kansainvälisten sopimusten mukaan voi olla.
(Juttu jatkuu videon jälkeen.)
Tuumaustunnin taltiointi. Halla-ahon puheenvuoro alkaa kohdasta 5 min 30 sek.
-Pääministeri Sipiläkin toivoisi kansalaisten unohtavan, että hän kutsui syksyllä 2015 irakilaiset Suomeen, ja on ryhtynyt kirjoittamaan vaihtoehtoista historiaa siitä, mitä hän tuolloin sanoi.
Hoivapalvelujen suurin ongelma on kuntien rahapula
Halla-ahon mukaan sama ilmiö nähdään vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa.
– Kaikki ovat tienneet pitkään, että tilanne on karmea niin kotihoidossa kuin laitoshoidossa. Viime päivinä on keskusteltu paljon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin ja valvonnan parantamisesta. Nämä ovat toki tärkeitä asioita, mutta ne eivät puutu itse suureen ongelmaan, joka on rahan puute. Riittämättömien valtionosuuksien vuoksi kunnat joutuvat ostamaan palvelut sieltä, mistä ne halvimmalla myydään.
-Lisäksi yksityisten toimijoiden tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa eikä ajatella yhteiskunnan kokonaisetua tai edes asiakkaiden, tässä tapauksessa vanhusten, hyvinvointia. On irvokasta, että näiden konsernien johtavilla paikoilla istuu nykyisiä ja entisiä poliitikkoja niin kokoomuksesta kuin demareista ja vasemmistoliitostakin.
Sdp leikkasi kuntien valtionosuuksia viime hallituskaudella
Halla-aho totesi, että Suomessa eduskuntavaalit on yleensä voitettu lupaamalla kansalaisille lisää palveluja.
– Niiden järjestäminen kuitenkin jää kuntien vastuulle, eikä kunnille anneta resursseja velvoitteista selviytymiseksi.
– Minimihoitajamitoitus voidaan kirjoittaa lakiin ja sen toteutumista valvoa nykyistä tiukemmin. Mutta jos rahaa ei ole yhtään enempää kuin aiemmin, se, mikä joustaa, on henkilökunnan palkka. Ja ratkaisu on tietysti se, että vaihdetaan suomalaiset työntekijät jostakin Filippiineiltä tuotaviin halpatyöläisiin. Tätähän elinkeinoelämä on jo pitkään vaatinut ja harrastanut muilla sektoreilla.
-Haluan muistuttaa, että sosialidemokraatit, jotka nyt ratsastavat vanhustenhoidon ahdingolla, olivat itse viime hallituskaudella pahentamassa tilannetta leikkaamalla kuntien valtionosuuksia. Kuvittelivatko he vakavissaan, että leikkaukset eivät ajaisi sote- ja hoivapalveluja vaikeuksiin?
Yksityiset toimijat tekevät voittoja julkisen talouden kustannuksella
Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi muutama päivä sitten, että hyvä vanhustenhoito ei saa olla rahasta kiinni, mutta juuri nyt rahaa ei valitettavasti ole.
– Kaikki on suhteellista. Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi reilut 200 miljoonaa euroa. Suomi käyttää tänäkin vuonna suuremman summan maahanmuuttajien täysin tehottomaan kotouttamiseen. Suomi käyttää suuremman summan ulkomaalaisille maksettaviin toimeentulo- ja asumistukiin. Suomi käyttää melkein saman summan vastaanottokeskustoimintaan, vaikka kriisi on kuulemma ohi.
– Politiikka on valintoja, arvoisa ministeri Orpo. Perussuomalaisten mielestä Suomen pitää huolehtia ensisijaisesti ihmisistä, jotka ovat tehneet koko ikänsä töitä ja rakentaneet tätä maata, ei joutilaasta maahanmuuttajaväestöstä.
-Sama pätee lapsiin ja lasten päivähoitoon, joka painii samanlaisten resurssiongelmien kanssa ja jossa yksityiset toimijat käärivät voittoja julkisen talouden kustannuksella ja usein poliitikkojen suojeluksessa. Lapset, aivan kuten vanhukset, ovat ihmisryhmä, joka ei pysty puolustamaan omia oikeuksiaan. Ongelmat tulevat esiin satunnaisesti ja tipoittain, Halla-aho sanoi.
Suomi voi huolehtia omista vähäosaisistaan vain, jos maailmalta ei haalita lisää
Torstain tuumaustunnilla esiteltiin perussuomalaisten talouspoliittinen ja sosiaalipoliittinen ohjelma. Halla-aho korosti, että ohjelmat liittyvät kiinteästi yhteen ja muodostavat kokonaisuuden.
– Molemmat perustuvat perussuomalaisten kolmeen periaatteeseen: ensinnäkin vain sitä voidaan jakaa, mitä on. Vastuuttomia lupauksia ei siis pidä heitellä edes vaalien alla. Toiseksi kakkua on pyrittävä kasvattamaan, ei verottamalla työtä ja yrittämistä entistä ankarammin, kuten vasemmisto haluaa, vaan edistämällä työllisyyttä ja yrittämistä ja siten kasvattamalla veropohjaa.
– Työllistämisen ja työllistymisen on oltava kannattavaa. Tähän päästään niin veropolitiikalla kuin terveellä, kansalliset edut huomioivalla suhtautumisella ilmastotavoitteisiin. Ilmastohysteria, joka on vallannut kaikki muut puolueet, iskee juuri yrityksiin, työllisyyteen ja hyvinvointiin.
Kolmanneksi Halla-aho muistutti, että politiikassa on pantava asiat tärkeysjärjestykseen.
– Suomi voi huolehtia omista vähäosaisistaan vain, jos se ei haali lisää vähäosaisia maailmalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Lääke hoitajapulaan ei tule ulkomailta

Halla-aho herättelee äänestäjiä: ”Politiikassa eletään nyt takinkääntöviikkoja – vain perussuomalaisten linja on selkeä ja pysyvä”

Meri: Hallitus haluaa leikata sote-menoista – vaikka palveluntarve kasvaa

Juvonen: Lakialoite työntekijän oikeudesta jäädä omaishoitajaksi

Orpo ja Sipilä käänsivät MTV:n tentissä maahanmuuttokeskustelun pelon lietsomiseen – Halla-aho kuittasi: ”Käsittämätöntä puhetta, kun useita kymmeniä on raiskattu ja moni on päässyt hengestään”

Halla-aho: Jos joudutaan tekemään leikkauksia, ne on kohdistettava toissijaisiin menoihin

Juvonen: Toteutetaanko henkilöstömitoitus laittamalla hoitoapulaiset ja hoiva-avustajat työyksikön ”heittopusseiksi”?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.