Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho muistutti torstain tuumaustunnilla, että vanhustenhuollon hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi vain reilut 200 miljoonaa euroa. – Suomi käyttää tänäkin vuonna suuremman summan maahanmuuttajien täysin tehottomaan kotouttamiseen. Perussuomalaisten mielestä Suomen pitää huolehtia ensisijaisesti ihmisistä, jotka ovat tehneet koko ikänsä töitä ja rakentaneet tätä maata, ei joutilaasta maahanmuuttajaväestöstä, Jussi Halla-aho sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi torstain tuumaustunnin alussa, että eduskuntavaalien lähestymisen huomaa jo puolueiden kannanotoista.

– Vaaleihin on kaksi ja puoli kuukautta aikaa, ja – kuten laulussa lauletaan – sen kyllä huomaa. Oulun lapsiraiskausten jälkeen puolueet ovat esittäneet mitä hurjimpia toimenpiteitä maahanmuuton ongelmien ratkaisemiseksi, vaikka tähän asti on vakuuteltu, että mitään ongelmia ei ole ja että lainsäädäntömme on niin tiukka kuin se kansainvälisten sopimusten mukaan voi olla.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Tuumaustunnin taltiointi. Halla-ahon puheenvuoro alkaa kohdasta 5 min 30 sek.

-Pääministeri Sipiläkin toivoisi kansalaisten unohtavan, että hän kutsui syksyllä 2015 irakilaiset Suomeen, ja on ryhtynyt kirjoittamaan vaihtoehtoista historiaa siitä, mitä hän tuolloin sanoi.

Hoivapalvelujen suurin ongelma on kuntien rahapula

Halla-ahon mukaan sama ilmiö nähdään vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa.

– Kaikki ovat tienneet pitkään, että tilanne on karmea niin kotihoidossa kuin laitoshoidossa. Viime päivinä on keskusteltu paljon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin ja valvonnan parantamisesta. Nämä ovat toki tärkeitä asioita, mutta ne eivät puutu itse suureen ongelmaan, joka on rahan puute. Riittämättömien valtionosuuksien vuoksi kunnat joutuvat ostamaan palvelut sieltä, mistä ne halvimmalla myydään.

-Lisäksi yksityisten toimijoiden tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa eikä ajatella yhteiskunnan kokonaisetua tai edes asiakkaiden, tässä tapauksessa vanhusten, hyvinvointia. On irvokasta, että näiden konsernien johtavilla paikoilla istuu nykyisiä ja entisiä poliitikkoja niin kokoomuksesta kuin demareista ja vasemmistoliitostakin.

Sdp leikkasi kuntien valtionosuuksia viime hallituskaudella

Halla-aho totesi, että Suomessa eduskuntavaalit on yleensä voitettu lupaamalla kansalaisille lisää palveluja.

– Niiden järjestäminen kuitenkin jää kuntien vastuulle, eikä kunnille anneta resursseja velvoitteista selviytymiseksi.

– Minimihoitajamitoitus voidaan kirjoittaa lakiin ja sen toteutumista valvoa nykyistä tiukemmin. Mutta jos rahaa ei ole yhtään enempää kuin aiemmin, se, mikä joustaa, on henkilökunnan palkka. Ja ratkaisu on tietysti se, että vaihdetaan suomalaiset työntekijät jostakin Filippiineiltä tuotaviin halpatyöläisiin. Tätähän elinkeinoelämä on jo pitkään vaatinut ja harrastanut muilla sektoreilla.

-Haluan muistuttaa, että sosialidemokraatit, jotka nyt ratsastavat vanhustenhoidon ahdingolla, olivat itse viime hallituskaudella pahentamassa tilannetta leikkaamalla kuntien valtionosuuksia. Kuvittelivatko he vakavissaan, että leikkaukset eivät ajaisi sote- ja hoivapalveluja vaikeuksiin?

Yksityiset toimijat tekevät voittoja julkisen talouden kustannuksella

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi muutama päivä sitten, että hyvä vanhustenhoito ei saa olla rahasta kiinni, mutta juuri nyt rahaa ei valitettavasti ole.

– Kaikki on suhteellista. Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi reilut 200 miljoonaa euroa. Suomi käyttää tänäkin vuonna suuremman summan maahanmuuttajien täysin tehottomaan kotouttamiseen. Suomi käyttää suuremman summan ulkomaalaisille maksettaviin toimeentulo- ja asumistukiin. Suomi käyttää melkein saman summan vastaanottokeskustoimintaan, vaikka kriisi on kuulemma ohi.

– Politiikka on valintoja, arvoisa ministeri Orpo. Perussuomalaisten mielestä Suomen pitää huolehtia ensisijaisesti ihmisistä, jotka ovat tehneet koko ikänsä töitä ja rakentaneet tätä maata, ei joutilaasta maahanmuuttajaväestöstä.

-Sama pätee lapsiin ja lasten päivähoitoon, joka painii samanlaisten resurssiongelmien kanssa ja jossa yksityiset toimijat käärivät voittoja julkisen talouden kustannuksella ja usein poliitikkojen suojeluksessa. Lapset, aivan kuten vanhukset, ovat ihmisryhmä, joka ei pysty puolustamaan omia oikeuksiaan. Ongelmat tulevat esiin satunnaisesti ja tipoittain, Halla-aho sanoi.

Suomi voi huolehtia omista vähäosaisistaan vain, jos maailmalta ei haalita lisää

Torstain tuumaustunnilla esiteltiin perussuomalaisten talouspoliittinen ja sosiaalipoliittinen ohjelma. Halla-aho korosti, että ohjelmat liittyvät kiinteästi yhteen ja muodostavat kokonaisuuden.

– Molemmat perustuvat perussuomalaisten kolmeen periaatteeseen: ensinnäkin vain sitä voidaan jakaa, mitä on. Vastuuttomia lupauksia ei siis pidä heitellä edes vaalien alla. Toiseksi kakkua on pyrittävä kasvattamaan, ei verottamalla työtä ja yrittämistä entistä ankarammin, kuten vasemmisto haluaa, vaan edistämällä työllisyyttä ja yrittämistä ja siten kasvattamalla veropohjaa.

– Työllistämisen ja työllistymisen on oltava kannattavaa. Tähän päästään niin veropolitiikalla kuin terveellä, kansalliset edut huomioivalla suhtautumisella ilmastotavoitteisiin. Ilmastohysteria, joka on vallannut kaikki muut puolueet, iskee juuri yrityksiin, työllisyyteen ja hyvinvointiin.

Kolmanneksi Halla-aho muistutti, että politiikassa on pantava asiat tärkeysjärjestykseen.

– Suomi voi huolehtia omista vähäosaisistaan vain, jos se ei haali lisää vähäosaisia maailmalta.

SUOMEN UUTISET