

LEHTIKUVA
Ronkainen: Lääke hoitajapulaan ei tule ulkomailta
Vanhustenhoitokohussa ryvettyneet yksityiset toimijat ovat alkaneet aggressiivisesti rekrytoida hoitohenkilökuntaa. Ainakin Attendo onkin julkisesti sitoutunut palkkaamaan ja vakinaistamaan enemmän hoitajia.
– Uskon, että kyseessä on hätä saada asiat kuntoon ennen kuin lisää paljastuksia syntyy ja yksiköitä suljetaan. Nyt esiin tulleet tapaukset lienevätkin olleet vain jäävuoren huippu, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen.
Jopa vasemmisto hamuaa halpatyövoimaa
Ronkaisen mielestä on hyvä, että kohu ja julkisuudessa käydyt puheet hoitajamitoituksen korotuksesta ovat saaneet hoivabisneksen hankkimaan lisää hoitohenkilökuntaa.
– Lakiin tulisi hakata 0,7 hoitajan mitoitus yhtä hoidettavaa vanhusta kohti. Samalla kuitenkin huoli hoitajien riittävyydestä nousee esiin. Kokeneiden hoitajien houkuttelua voi tapahtua paremmilla työoloilla tai suuremmalla rahallisella korvauksella. Toivottavasti kilpailun ansiosta hoitajien palkat lähtisivätkin hienoiseen nousuun.
– Hoitajapulan ensisijainen helpotuskeino työnantajapuolelta tai monella poliittisella toimijalla ei kuitenkaan ole alan houkuttelevuuden lisääminen. Esimerkiksi tällä vaalikaudella tarveharkinnan poistoa ovat ajaneet kokoomuksen, SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostama ”epäpyhä allianssi”. Taloustieteen professori Matti Virén ihmetteleekin, miksi ”työväenpuolue” vasemmistoliitto haluaa polkea palkkoja halpatyövoiman sallimisella, Ronkainen ihmettelee blogissaan.
Hoitajatuonti ulkomailta kävi kalliiksi
Ronkainen kirjoittaa, että Helsingin Sanomien mukaan jo nyt vanhustenhoidossa on paljastunut, että ulkomaalaista työvoimaa on käytetty härskisti hyväksi.
– Esperi Caren johto pääkaupunkiseudulla suosi vieraskielisiä sijaisia, sillä he eivät ole yhtä hyvin perillä työlainsäädännöstä kuin suomalaiset. Sijaiset saattoivat tehdä silpputyövuoroja, jossa aamuun tultiin kahdeksi tunniksi ja iltaan taas kahdeksi tunniksi lisää.
– Tehy selvitti jo vuosikymmenen alussa, että silloinen hoitajatuonti Filippiineiltä kävi Suomelle kalliiksi. Samaan aikaan 30 000 suomalaista koulutettua hoitajaa oli vaihtanut alaa, sillä palkka ei vastannut työn fyysistä ja henkistä kuormittavuutta. Lääke hoitajapulaan, ja muidenkaan alojen työntekijäpulaan, ei löydy ulkomailta. Työstä tulee saada kunnon korvaus ja erityisesti hoitotyö tulisi nostaa sellaiseen asemaan ja arvoon, johon se kuuluisi, Ronkainen painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hoitajapula Esperi Care hoitajamitoitus halpatyövoima Jari Ronkainen Vasemmistoliitto vihreät SDP Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Onko hoitajan palkka ja eläke tabu – perussuomalaisten kysymys jäädytti peruspalveluministerin kyselytunnilla

Halla-aho: Elinkeinoelämän vaatimukset saatavuusharkinnan poistamisesta perustuvat yksiselitteiseen valehteluun

Suomen perusta tutki: Työvoiman saatavuusharkinnan poistamisessa häviäjiä olisivat julkinen talous sekä matalapalkka-alalla työskentelevä duunari

Halla-aho Ylen Ykkösaamussa: Halpatyövoimaa, haittamaahanmuuttoa, ilmastoposeerausta, ylimielistä lainvalmistelua – ”Tämä hallitus on ilmeisesti ajatellut, että se voi tehdä mitä haluaa”

Juvonen: Anestesialääkärin ja -hoitajan kamelin selkä katkesi – henkilöstöpulan ja väsymyksen juuret syvällä

Juvonen: Ulkomailta haettu hoitaja on entistäkin alipalkatumpi hoitaja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.