Vanhustenhoitokohussa ryvettyneet yksityiset toimijat ovat alkaneet aggressiivisesti rekrytoida hoitohenkilökuntaa. Ainakin Attendo onkin julkisesti sitoutunut palkkaamaan ja vakinaistamaan enemmän hoitajia.

– Uskon, että kyseessä on hätä saada asiat kuntoon ennen kuin lisää paljastuksia syntyy ja yksiköitä suljetaan. Nyt esiin tulleet tapaukset lienevätkin olleet vain jäävuoren huippu, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen.

Jopa vasemmisto hamuaa halpatyövoimaa

Ronkaisen mielestä on hyvä, että kohu ja julkisuudessa käydyt puheet hoitajamitoituksen korotuksesta ovat saaneet hoivabisneksen hankkimaan lisää hoitohenkilökuntaa.

– Lakiin tulisi hakata 0,7 hoitajan mitoitus yhtä hoidettavaa vanhusta kohti. Samalla kuitenkin huoli hoitajien riittävyydestä nousee esiin. Kokeneiden hoitajien houkuttelua voi tapahtua paremmilla työoloilla tai suuremmalla rahallisella korvauksella. Toivottavasti kilpailun ansiosta hoitajien palkat lähtisivätkin hienoiseen nousuun.

– Hoitajapulan ensisijainen helpotuskeino työnantajapuolelta tai monella poliittisella toimijalla ei kuitenkaan ole alan houkuttelevuuden lisääminen. Esimerkiksi tällä vaalikaudella tarveharkinnan poistoa ovat ajaneet kokoomuksen, SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostama ”epäpyhä allianssi”. Taloustieteen professori Matti Virén ihmetteleekin, miksi ”työväenpuolue” vasemmistoliitto haluaa polkea palkkoja halpatyövoiman sallimisella, Ronkainen ihmettelee blogissaan.

Hoitajatuonti ulkomailta kävi kalliiksi

Ronkainen kirjoittaa, että Helsingin Sanomien mukaan jo nyt vanhustenhoidossa on paljastunut, että ulkomaalaista työvoimaa on käytetty härskisti hyväksi.

– Esperi Caren johto pääkaupunkiseudulla suosi vieraskielisiä sijaisia, sillä he eivät ole yhtä hyvin perillä työlainsäädännöstä kuin suomalaiset. Sijaiset saattoivat tehdä silpputyövuoroja, jossa aamuun tultiin kahdeksi tunniksi ja iltaan taas kahdeksi tunniksi lisää.

– Tehy selvitti jo vuosikymmenen alussa, että silloinen hoitajatuonti Filippiineiltä kävi Suomelle kalliiksi. Samaan aikaan 30 000 suomalaista koulutettua hoitajaa oli vaihtanut alaa, sillä palkka ei vastannut työn fyysistä ja henkistä kuormittavuutta. Lääke hoitajapulaan, ja muidenkaan alojen työntekijäpulaan, ei löydy ulkomailta. Työstä tulee saada kunnon korvaus ja erityisesti hoitotyö tulisi nostaa sellaiseen asemaan ja arvoon, johon se kuuluisi, Ronkainen painottaa.

SUOMEN UUTISET