Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kysyi torstain kyselytunnilla hallitukselta pienituloisten ja pientä eläkettä saavien hoitajien tilanteesta sekä siitä, eikö palkkaus toimisi myös hoitoalan mielekkyyttä lisäävänä tekijänä. Hallituksen puolesta kysymyksiin sai vastata keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Pienituloisten ja köyhien ikääntyvien naisten määrä kasvaa tulevaisuudessa ja he ovat juuri niitä palveluihin hakeutuvia myös tulevaisuuden vanhenevassa Suomessa, Juvonen muistutti.

– Vastatessaan kysymykseeni ministeri Saarikko yllätti täysin. Kissa näytti vieneen hänen kielensä, eikä hän suostunut vastaamaan kysymykseen hoitajien taloudellisesta tilanteesta yhtikäs mitään, Juvonen toteaa.

– Tiedän toki, että eduskunta ei päätä hoitajien palkoista, mutta olisi ministeri nyt voinut jotakin muutakin sanoa kuin vain kieltäytyä vastaamasta. Vaikkapa sen, että miten hoitoalalle hakeutumisen mielekkyyttä lisätään. Vastaamattomuudellaan keskustan ministeri Saarikko kumarsi elinkeinoelämän edun ajajille, mutta pyllisti hoitajille, Juvonen jatkaa.

Juvosen mielestä ministerin tökerö vastaamattomuus oli varsinainen hoitajan suolaus viikolla käydyn vanhuskeskustelun päätteeksi.

– Hoitajia suututtaa se, että heille tärkeälle asialle viitattiin kintaalla. Onko hoitajan palkka tai siitä tienatut eläkemuruset tabu? Sehän on avaintekijä, jolla saadaan hyvät ja pätevät hoitajat pysymään hoitoalalla.

”Kutsumus ei elätä hoitajaa”

Monet eläkkeellä olevat hoitajat käyvät myös edelleen tekemässä sijaisuuksia ja paikkaamassa näin puuttuvaa henkilöstöä hoitoalan arjessa.

– Heissä on valtava osaaminen, hiljainen tieto ja voimavara, Juvonen muistuttaa.

Juvonen toivoo Suomen näkevän hoitajansa sellaisessa valossa, mihin kuuluu myös asianmukainen palkkaus ja eläke.

– Vuorotyöstä tulee ansaita riihikuivaa rahaa, eikä murusia. Kutsumus ei elätä hoitajaa nuorena eikä vanhana, Juvonen sanoo.

Suomen Uutiset