Hallitus on liittänyt sote-uudistuksen yhteyteen tavoitteen, että kustannuksia karsitaan 3 miljardia.

– Perussuomalaisten pelkona on, että nämä säästöt tullaan tekemään ihmisten peruspalveluista, kuten terveydenhoidon palveluista, vanhustenhuollosta, vammaispalveluista ja lastensuojelusta, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

Säästetään mieluummin haittamaahanmuutosta

Kokoomuksen ministeri Antti Häkkänen totesi Ylen A-studiossa 28.2, että hallituksen sote-mallissa ei leikata, vaan estetään kustannusten kasvu rakenteiden avulla.

– Itse en ymmärrä tätä logiikkaa. Väestö ikääntyy ja palvelutarpeet kasvavat. Samalla rahasummalla ei voida järjestää enemmän palveluita. Jokainen ymmärtää, että hallituksen markkinamallissa pitää heikentää palveluita ja henkilöstön määrää, sillä muuten menojen säästöä tai kustannusten vähentämistä – kuten hallitus leikkauksia kauniimmin kutsuu – ei synny, sanoo Meri.

– Perussuomalaiset eivät halua leikata ihmisten peruspalveluista. Säästetään mieluummin haitallisesta maahanmuutosta ja turvapaikkaturismista, johon uppoaa satoja miljoonia vuodessa.

Asiakkaan tarpeet unohdettu

Meren mielestä hallitus menee nyt pelkästään rakenteet edellä. Asiakkaiden tarpeet on unohdettu.

– Hallitus ajaa nyt läpi vimmalla omaa rakenne- ja markkinamalliaan. Hallitus uskoo, että heittämällä esimerkiksi vanhuspalvelut markkinoille, voidaan estää kustannusten kasvu eli suomeksi sanottuna leikkaukset menoista. Kaikkihan ovat nähneet, miten on käynyt palveluille tässä ajatusmallissa. Kustannuksissa todella säästetään, lähinnä henkilökunnan määrässä, vanhuksista ja palveluista ei niin ole enää väliä.

– Meidän piti lähteä takaamaan parempia peruspalveluita ja lisäämään hoitavia käsiä palveluiden tuottamiseen. Nyt meillä on käsissä markkinamalli, jossa tämä ei todellakaan toteudu, lopettaa Meri.

SUOMEN UUTISET