

Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”
Jussi Halla-ahon mielestä EU:n ei pidä olla suurvaltaprojekti vaan yhteistyöelin, joka keskittyy sellaisiin ongelmiin, joita on helpompaa ratkaista yhdessä kuin erikseen.
Vuonna 2015 Euroopan unioni oli valmistautumaton turvapaikanhakijakriisiin, joka johti muun muassa siihen, etteivät turvapaikanhakijat hakeneet suojelua ensimmäisestä maasta johon olivat saapuneet. Tunnetuin seurauksin.
Enemmistö kannattaa turvapaikanhakijoiden taakanjakoa
Helsingin Sanomien eurovaalitentissä tiistaina puoluejohtajilta kysyttiin, pitäisikö EU:n sopia kiintiöistä niin, että jos yhteen maahan tulee paljon turvapaikanhakijoita, muut EU-jäsenvaltiot ottaisivat osan vastaan kiintiöjärjestelmän sisällä. Rkp, vasemmistoliitto, sdp, kokoomus ja vihreät ilmoittivat, että tämä käy.
Keskustan Juha Sipilän mukaan velvoittaminen ottamaan turvapaikanhakijoita kiintiöiden sisällä ei olisi realistista. Myös kristillisdemokraattien Sari Essayahin mielestä kiintiöjärjestelmä olisi turha vetovoimatekijä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kannata kiintiöjärjestelmää. Hän toi esiin perussuomalaisten kannan, eli että tavoitteena on lopettaa humanitaarinen maahanmuutto kokonaan.
– Taakanjako ei toimi koska osa jäsenmaista ei edes ota vastaan turvapaikanhakijoita tai kiintiöpakolaisia. Ja tulijat ovat nirsoja. He haluavat päättää, mihin maahan menevät. Jos pakolaisia sijoitetaan Baltiaan tai Puolaan, niin yleensä ihmiset haluavat lopulta mennä Alankomaihin, Saksaan tai Suomeen.
Välimeren yli pyrkivät palautettava lähtösatamiin
Halla-aho korosti, että Välimeren yli pyrkivät tulisi palauttaa lähtösatamiin. Halla-aho huomautti, että johdonmukainen palauttaminen samalla pelastaisi ihmishenkiä.
– Australialla on tiukka linja, se ei päästä satamiin laittoman maahanmuuton aluksia. Seuraus on ollut se, että laiton maahanmuutto Australiaan loppui, ja samoin kuolemat merellä. Jos Libyasta suurella todennäköisyydellä edelleen pääsee ja tulija saa myös jäädä Eurooppaan, niin salakuljettajaralli pyörii edelleen.
Halla-aho sanoi myös, että jos EU ei pysty ehkäisemään jäsenvaltioihinsa kohdistuvia ongelmia, niin silloin sen ei pidä sitoa jäsenvaltioiden käsiä ja estää niitä ratkaisemasta itse ongelmia.
– Jos EU ei pysty kontrolloimaan ulkorajojaan, silloin sen on annettava jäsenvaltioiden kontrolloida omia rajojaan.
Kokoomus hamuaa halpatyövoimaa ulkomailta
Kokoomuspomo Petteri Orpo esitti keskustelussa, että Suomi ei pärjäisi jatkossa ilman työperäistä maahanmuuttoa.
– Kuka rakentaa talot ja hoitaa vanhukset, kun meillä ei riitä ikäluokasta väkeä hoitamaan. Me emme pärjää ilman ulkomaista työvoimaa, Orpo sanoi.
Halla-aho kuitenkin sanoi, että vapaa liikkuvuus olisi lopetettava EU-alueella.
– Unionissa jäsenvaltiot ovat erilaisia taloudeltaan. Vapaa liikkuvuus johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka haitallista valtioille. Halpatyövoiman liikkuvuus oli yksi keskeinen syy Brexitin taustalla. Jokainen kyllä tietää mitä Suomessakin tapahtuu rakennusalalla: sinne tulee ulkomaista työvoimaa työskentelemään matalammalla hinnalla.
Vapaa liikkuvuus polkee palkkoja
Halla-aho myös toi esille, kuinka vapaa liikkuvuus ja työperäinen maahanmuutto usein polkee ammattialan palkkoja.
– Hoiva-alalla on esitetty vaatimuksia, että Suomeen pitäisi tuoda filippiiniläisiä hoitajia. Samaan aikaan meillä on kuitenkin kymmeniä tuhansia koulutettuja hoitajia, jotka ovat lähteneet muualle töihin tai vaihtaneet alaa kokonaan, koska palkalla ei tule toimeen. Tässä on kyse vain siitä, että korvataan työvoimaa halvemmalla työvoimalla ja painetaan palkkakustannuksia alas.
EU:n ei pidä olla suurvaltaprojekti
Jussi Halla-aho määritteli kysyttäessä perussuomalaisten EU-linjan:
– EU:n pitää olla yhteistyöelin, joka keskittyy sellaisiin ongelmiin, joita on helpompaa ratkaista yhdessä kuin erikseen. EU:n ei pidä olla suurvaltaprojekti, Halla-aho sanoi.
Eurovaalien ongelma on usein ollut alhainen äänestysprosentti. Halla-aho houkutteli nyt erityisesti nuoria äänestämään.
– Vanhemmat ikäluokat äänestävät nuoria aktiivisemmin, joten vanhempien äänet kuuluvat voimakkaammin kuin nuorten. Nyt kuitenkin tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat nuoriin vielä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kristillisdemokraatit puheenjohtajatentti vapaa liikkuvuus halpatyövoima Sari Essayah Helsingin Sanomat Taakanjako Petteri Orpo Turvapaikanhakijat Juha Sipilä Vasemmistoliitto vihreät perussuomalaiset RKP Eurovaalit Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho Petteri Orpolle eurovaalitentissä: ”Oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, joka äänekkäästi vaati viisumivapautta Venäjän kanssa?”

Antikainen: Varo federalistien vaalivaikuttamista – ”Sinua yritetään huijata”

Eurovaaliehdokas Peltokangas: Se väestömassa, joka Eurooppaan on tullut, aiheuttaa valtavia ongelmia EU:n jäsenmaille ja näiden maiden kulttuureille

Eurovaaliehdokas Vallin: Jokainen terrori-isku tai raiskaus, joka johtuu vapaasta liikkuvuudesta, on liikaa

Saksan maahanmuuttopolitiikan hintalappu nousi viime vuonna railakkaasti 23 miljardiin euroon

Halla-aho: Euroopan tehtävä on suojella omia yhteiskuntiaan haitalliselta maahanmuutolta – ”Turvapaikanhakijoiden liikkuminen EU:n sisällä mieleiseensä valtioon on katkaistava”

Postin jakelutyöntekijä Suomen Uutisille: Ulkomaalaisten työntekijöiden osuudesta vaietaan – ”Tämä tuntuu ja näyttää ihan sisäiseltä kolonialismilta”

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Antikainen vaatii ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan säilyttämistä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.