

Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”
Jussi Halla-ahon mielestä EU:n ei pidä olla suurvaltaprojekti vaan yhteistyöelin, joka keskittyy sellaisiin ongelmiin, joita on helpompaa ratkaista yhdessä kuin erikseen.
Vuonna 2015 Euroopan unioni oli valmistautumaton turvapaikanhakijakriisiin, joka johti muun muassa siihen, etteivät turvapaikanhakijat hakeneet suojelua ensimmäisestä maasta johon olivat saapuneet. Tunnetuin seurauksin.
Enemmistö kannattaa turvapaikanhakijoiden taakanjakoa
Helsingin Sanomien eurovaalitentissä tiistaina puoluejohtajilta kysyttiin, pitäisikö EU:n sopia kiintiöistä niin, että jos yhteen maahan tulee paljon turvapaikanhakijoita, muut EU-jäsenvaltiot ottaisivat osan vastaan kiintiöjärjestelmän sisällä. Rkp, vasemmistoliitto, sdp, kokoomus ja vihreät ilmoittivat, että tämä käy.
Keskustan Juha Sipilän mukaan velvoittaminen ottamaan turvapaikanhakijoita kiintiöiden sisällä ei olisi realistista. Myös kristillisdemokraattien Sari Essayahin mielestä kiintiöjärjestelmä olisi turha vetovoimatekijä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kannata kiintiöjärjestelmää. Hän toi esiin perussuomalaisten kannan, eli että tavoitteena on lopettaa humanitaarinen maahanmuutto kokonaan.
– Taakanjako ei toimi koska osa jäsenmaista ei edes ota vastaan turvapaikanhakijoita tai kiintiöpakolaisia. Ja tulijat ovat nirsoja. He haluavat päättää, mihin maahan menevät. Jos pakolaisia sijoitetaan Baltiaan tai Puolaan, niin yleensä ihmiset haluavat lopulta mennä Alankomaihin, Saksaan tai Suomeen.
Välimeren yli pyrkivät palautettava lähtösatamiin
Halla-aho korosti, että Välimeren yli pyrkivät tulisi palauttaa lähtösatamiin. Halla-aho huomautti, että johdonmukainen palauttaminen samalla pelastaisi ihmishenkiä.
– Australialla on tiukka linja, se ei päästä satamiin laittoman maahanmuuton aluksia. Seuraus on ollut se, että laiton maahanmuutto Australiaan loppui, ja samoin kuolemat merellä. Jos Libyasta suurella todennäköisyydellä edelleen pääsee ja tulija saa myös jäädä Eurooppaan, niin salakuljettajaralli pyörii edelleen.
Halla-aho sanoi myös, että jos EU ei pysty ehkäisemään jäsenvaltioihinsa kohdistuvia ongelmia, niin silloin sen ei pidä sitoa jäsenvaltioiden käsiä ja estää niitä ratkaisemasta itse ongelmia.
– Jos EU ei pysty kontrolloimaan ulkorajojaan, silloin sen on annettava jäsenvaltioiden kontrolloida omia rajojaan.
Kokoomus hamuaa halpatyövoimaa ulkomailta
Kokoomuspomo Petteri Orpo esitti keskustelussa, että Suomi ei pärjäisi jatkossa ilman työperäistä maahanmuuttoa.
– Kuka rakentaa talot ja hoitaa vanhukset, kun meillä ei riitä ikäluokasta väkeä hoitamaan. Me emme pärjää ilman ulkomaista työvoimaa, Orpo sanoi.
Halla-aho kuitenkin sanoi, että vapaa liikkuvuus olisi lopetettava EU-alueella.
– Unionissa jäsenvaltiot ovat erilaisia taloudeltaan. Vapaa liikkuvuus johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka haitallista valtioille. Halpatyövoiman liikkuvuus oli yksi keskeinen syy Brexitin taustalla. Jokainen kyllä tietää mitä Suomessakin tapahtuu rakennusalalla: sinne tulee ulkomaista työvoimaa työskentelemään matalammalla hinnalla.
Vapaa liikkuvuus polkee palkkoja
Halla-aho myös toi esille, kuinka vapaa liikkuvuus ja työperäinen maahanmuutto usein polkee ammattialan palkkoja.
– Hoiva-alalla on esitetty vaatimuksia, että Suomeen pitäisi tuoda filippiiniläisiä hoitajia. Samaan aikaan meillä on kuitenkin kymmeniä tuhansia koulutettuja hoitajia, jotka ovat lähteneet muualle töihin tai vaihtaneet alaa kokonaan, koska palkalla ei tule toimeen. Tässä on kyse vain siitä, että korvataan työvoimaa halvemmalla työvoimalla ja painetaan palkkakustannuksia alas.
EU:n ei pidä olla suurvaltaprojekti
Jussi Halla-aho määritteli kysyttäessä perussuomalaisten EU-linjan:
– EU:n pitää olla yhteistyöelin, joka keskittyy sellaisiin ongelmiin, joita on helpompaa ratkaista yhdessä kuin erikseen. EU:n ei pidä olla suurvaltaprojekti, Halla-aho sanoi.
Eurovaalien ongelma on usein ollut alhainen äänestysprosentti. Halla-aho houkutteli nyt erityisesti nuoria äänestämään.
– Vanhemmat ikäluokat äänestävät nuoria aktiivisemmin, joten vanhempien äänet kuuluvat voimakkaammin kuin nuorten. Nyt kuitenkin tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat nuoriin vielä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kristillisdemokraatit puheenjohtajatentti vapaa liikkuvuus halpatyövoima Sari Essayah Helsingin Sanomat Taakanjako Petteri Orpo Turvapaikanhakijat Juha Sipilä Vasemmistoliitto vihreät perussuomalaiset RKP Eurovaalit Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho Petteri Orpolle eurovaalitentissä: ”Oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, joka äänekkäästi vaati viisumivapautta Venäjän kanssa?”

Antikainen: Varo federalistien vaalivaikuttamista – “Sinua yritetään huijata”

Eurovaaliehdokas Peltokangas: Se väestömassa, joka Eurooppaan on tullut, aiheuttaa valtavia ongelmia EU:n jäsenmaille ja näiden maiden kulttuureille

Eurovaaliehdokas Vallin: Jokainen terrori-isku tai raiskaus, joka johtuu vapaasta liikkuvuudesta, on liikaa

Saksan maahanmuuttopolitiikan hintalappu nousi viime vuonna railakkaasti 23 miljardiin euroon

Halla-aho: Euroopan tehtävä on suojella omia yhteiskuntiaan haitalliselta maahanmuutolta – ”Turvapaikanhakijoiden liikkuminen EU:n sisällä mieleiseensä valtioon on katkaistava”

Postin jakelutyöntekijä Suomen Uutisille: Ulkomaalaisten työntekijöiden osuudesta vaietaan – “Tämä tuntuu ja näyttää ihan sisäiseltä kolonialismilta”

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Antikainen vaatii ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan säilyttämistä
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.