Helsingin Sanomien eurovaalitentissä lähes kaikki puoluejohtajat olivat sitä mieltä, että Euroopan unionin on näytettävä esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Jussi Halla-aho huomautti, että ilmasto on yhteinen asia, joten kaikkien pitää osallistua talkoisiin.

Puoluejohtajilta kysyttiin, pitääkö EU:n sitoutua kiristämään omaa päästövähennystavoitettaan, vaikka isot kilpailijamaat kuten Kiina ja Yhdysvallat eivät näin tekisi.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen, vihreiden Pekka Haavisto ja sdp:n Antton Rönnholm olivat sitä mieltä, että EU:n pitää ilmastoasioissa olla johtaja.

– EU:n pitää johtaa. EU ei ole vielä sitoutunut tekemään omaa osaa, joten meidän on näytettävä esimerkkiä. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu voidaan nähdä myös mahdollisuutena, joka tuo mukanaan uusia työpaikkoja, Sarkkinen arvioi.

Kiinan tehtävä oma osansa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että ilmastokysymykset ovat globaaleja, joten niiden paikallisessa ratkaisemisessa on myös pohdittava globaaleja vaikutuksia.

– Ilmastoratkaisut vaikuttavat teollisuuden kilpailukykyyn. Jos EU:n kunnianhimo ilmastoasioissa nousee liian korkeaksi suhteessa saastuttaviin maihin, kuten Kiinaan, se on käytännössä saastuttamisen tukemista ja teollisuuden siirtämistä sinne, missä eniten saastutetaan.

Halla-aho sanoi myös, että koska ilmasto on yhteinen asia, ilmastotoimilta on edellytettävä tasapainoa, joten kaikkien pitää osallistua talkoisiin.

– Toinen vaihtoehto on protektionistinen kauppapolitiikka, jossa Kiinaa rangaistaan, jos se ei osallistu ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Maailma ei ole seurannut EU:n päästökauppaa

EU:n ilmastopolitiikan työkalu on päästökauppa, jonka puitteissa toimijat hankkivat oikeuksia päästöilleen. Puoluejohtajilta kysyttiin, pitäisikö päästöoikeuksien ilmaisjako teollisuudelle ja lentoliikenteelle lopettaa.

Vasemmiston Sarkkinen sanoi että periaatteen, jonka mukaan saastuttaja maksaa, pitää toteutua jatkossakin. Hän ilmoitti myös kannattavansa hiilitulleja EU:n ulkorajoille.

Halla-aho sanoi, että päästökauppa on esimerkki tilanteesta, jossa EU on luonut järjestelmän, jossa odotetaan muun maailman seuraavan perässä.

– Näin ei ole käynyt, vaan päästökauppa on johtanut hiilivuotoon, eli teollisuus on siirtynyt pois EU:sta. Tuontiteräksen määrä on kasvanut, ja se johtuu kiinalaisesta teräksestä.

SUOMEN UUTISET