Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tyrmää Sitran ajatushautomon ilmastokiristykset. Raportin mukaan Suomen tulisi laskea kymmenessä vuodessa päästöjään neljännekseen.

Yksityishenkilön keinoiksi tavoitteen saavuttamiseksi Sitra luettelee muun muassa vapaa-ajan autoilun lopettamista, vegaanista ruokavaliota ja sähköautoihin siirtymistä.

– Tämä Sitran tutkimus on käsittämätöntä itseruoskintaa. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta natisee liitoksistaan jo nykyisilläkin kulutuksen ja työllisyyden asteilla. Meillä ei todellakaan ole varaa enää lähteä vahingoittamaan kilpailukykyämme uusilla yksipuolisilla toimilla, perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä huomauttaa.

Punavihreää propagandaa

Mäkelä pitää Sitran raporttia punavihreänä propagandana, joka ei perustu tosiasioihin. Hän korostaa, että Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on reilu promille.

– Jokaista suomalaista kohti on lähes 1 400 ulkomaalaista. Jokainen ymmärtää, ettemme me voi ratkaista heidän kaikkien ongelmiaan. Samaan aikaan, kun meillä kallispalkkaiset tutkijat pohtivat punaisen lihan kieltämistä, Intiaan tilataan yksistään sisäiseen liikenteeseen yli 2 000 lentokonetta seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana.

Perussuomalaiset esittävät hiilitulleja

Perussuomalaiset huomauttavat, ilmastotoimiin täytyy ryhtyä siellä, missä päästöjen enemmistö aiheutetaan. Perussuomalaiset on esittänyt hiilitullia tuotteille, jotka valmistetaan maailman eniten saastuttavimmassa Kiinassa, ja joita saisi lähempää ekologisemmin ja eettisemmin.

– Suomi on pitkien etäisyyksien kylmä maa, jossa elämisen välttämättömyys on energiankäyttö. On käsittämätöntä, että suomalaisia syyllistetään oman auton käytöstä. Suomalainen pelotellaan pakkovalintojen eteen kasvisruoan ja autoilusta luopumisen väliltä, Mäkelä hämmästelee.

Sähköauto ei auta

Mäkelä toteaa, ettei tavallisella, normaalipalkkaisella ihmisellä ole varaa moderneihin autoihin. Lisäksi on Mäkelän mukaan huomioitava myös sähköauton elinkaaripäästöt.

– Jotta suomalainen voisi ostaa itselleen vähäpäästöisen auton, tarvitaan siihen tuntuvia verohelpotuksia ja uudistunutta veropolitiikkaa. Toisekseen sähköauton valmistamisen hiilijalanjälki on huomattava, ja jollain se sähkökin tehdään. Se ei vain tule töpselistä.

SUOMEN UUTISET