Viime helmikuussa pääministeri Juha Sipilän kokoon kutsuma ja ministeri Kimmo Tiilikaisen vetämä eduskuntapuolueiden yhteinen ilmastotyöryhmä kirjasi ylös kovia tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ainoastaan perussuomalaiset ei sitoutunut ilmastotyöryhmän tavoitteisiin.

– Ryhmä ei tuottanut minkäänlaisia konkreettisia askelmerkkejä, hintalapuista puhumattakaan. Se loi tavoitteitaan kuin tyhjiössä, ja nyt hallitusneuvotteluiden edetessä näemme, mitä kaikkea vihervasemmisto keksii, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puoluetta ilmastotyöryhmässä edustanut Riikka Purra.

– Me emme kiellä ilmastonmuutosta, mutta tuomme politiikkaan suhteellisuudentajua. Muut puolueet ovat innokkaasti esittämässä suomalaisille kalliiksi käyviä kauniilta kuulostavia toimenpiteitä, joilla ei ole vaikutusta edes EU:n päästöjen vähentämiseen, puhumattakaan koko maapallon. Suomen kunnianhimo kääntyy itsemurhaksi tilanteessa, jossa päästövähennystemme taso ei riipu siitä, mitä muut maat tekevät.

Ilmastokeskustelut karannut utopioihin

Torstaina myös ajatushautomo Sitra julkisti ilmastolaskelmansa. Niiden mukaan edes EU:n kaavailemat tiukemmat tavoitteet eivät riitä Suomen kaltaisille maille.

Kieltolistalle nousivat ainakin punainen liha ja vapaa-ajan yksityisautoilu.

– Suomalainen ilmastokeskustelu on karannut utopioihin. Yhtäältä se antaa ymmärtää, että yksilön syyllistämisellä ja rankaisemisella olisi jonkinlaista merkitystä globaalien päästöjen suhteen. Toisaalta se vähät välittää siitä, että Suomelle liian kunnianhimoiset mutta globaalisti ajateltuna tehottomat tavoitteet heikentävät Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä, Purra ihmettelee.

– Kyse on identiteettipolitiikasta. Toimenpiteet ovat kalliita ja kaksinaismoralistisia. Suomi ei ratkaise globaalin ilmastonmuutoksen suhteen yhtään mitään, vaikka maassa asuisi 5,5 miljoonaa kasvissyöjää ja jokainen auto muuttuisi sähköautoksi.

Talousjätti Kiinaa kohdellaan kehitysmaana

Purra muistuttaa, että teollisuutta kurjistavan ilmastopolitiikan seurauksena syntyy työttömyyttä, lisää kiinalaista tuotantoa ja lisää päästöjä.

– Tämä ei ole ilmastoystävällistä eikä Suomen edun mukaista. Kiinaa kohdellaan kaiken lisäksi ilmastopolitiikassa kehitysmaana – maata, jonka kansantalous on maailman suurin, Purra ihmettelee.

– Yhdysvaltain protektionistinen politiikka ja Kiinan kanssa kehitelty kauppasota ovat todennäköisesti päästöjä vähentäviä toimenpiteitä. Mikseivät eurooppalaiset ja suomalaiset ilmastoihmiset kiitä tätä toimintaa? Samalla logiikallahan ne hiilitullitkin toimisivat.

Mistä tämä kaikki kustannetaan?

Perussuomalaiset on ehdottanut EU:n tasolle hiilitulleja, jotka kohdistuisivat esimerkiksi Kiinasta tuleville tuotteille. Muut puolueet ovat kannattaneet ajatusta.

– Joka tapauksessa päättäjien olisi välttämätöntä alkaa puhua rahasta. Mistä tämä kaikki kustannetaan? Jokaisella ilmastoutopistisella toimenpiteellä on hintalappunsa. Laskun maksavat suomalaiset veronmaksajat, Purra toteaa.

SUOMEN UUTISET