

Tieliikennettä. Kuvituskuvaa. / LEHTIKUVA
Taloustieteen professori ihmettelee autonverotusvimmaa – Miten harvaan asutussa maassa kulkuvälineet voisivat olla ylellisyyttä?
Taloustieteen professori Matti Virén ihmettelee autoverotuksen saamaa suurta huomiota Uuden Suomen Puheenvuoro-kirjoituksessaan. Hänen vihjaa autoverotusvimman muodostuneen alkujaan siten, että autoa on vaikea piilottaa. Hiustenkuivaimia tai pölynimureita ei veroteta yhtä rankasti. Mutta autot eivät ole ainoita saastuttavia esineitä, Virén muistuttaa. Häntä selkeästi harmittaa valtaapitävien halu määrätä eri hyödykkeiden hinnoista.
Virénin mukaan auton saastuttavuus ei voi olla peruste korkeampaan verotukseen. Auto kun ei ole suinkaan ainoa saastuttava esine.
– Niin mikä ero on pesukoneissa ja autoissa? Virén kysyy.
Virén kertoo, että tietynlainen kateus autoja kohtaan on syntynyt sotien jälkeen, kun maamme vaihtotasevajetta on korjattu. Vaihtotasevaje paheni tuontiautojen vuoksi. Tuolloin syntyi ajatus ruveta verotuksella vaikuttamaan muodostuneeseen vaihtotaseen alijäämään. Autosta muodostui tuolloin ylellisyyshyödyke.
Edes vaihtotaseen tasoittamiseen tarkoitettu markan kelluttaminen vuonna 1992 ei auttanut autoverovimmaan. Verohan oli havaittu hyväksi ”lypsylehmäksi”.
Auto on käytännössä välttämättömyyshyödyke
Ylellisyystuotteen asema näkyy siten verotuksessa. Virén ihmetteleekin sitä, miksi harvaan asutussa maassa kulkuvälineet voisivat olla ylellisyyttä. Auto on hänen mielestään Suomessa välttämättömyyshyödyke. Siksi sen kysyntä ei reagoi negatiivisesti hinnan noustessa. Toisin sanoen auton hintajousto on lähes olematon.
Virén epäilee, että autojen korkea verotus kostautuu moninkertaisesti talouden toimeliaisuuden vähetessä verotuksen vuoksi. Autoverotus vaikuttaa myös työn tarjontaan.
Virénin mukaan autoverotus on jäänyt täysin ilmastokeskustelujen taakse. Hänen mukaansa ”ilmastohysteria” helpottaa 14.4. käytyjen vaalien jälkeen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Taloustieteen professori ja eurovaaliehdokas Virén: EU-johtajat viljelevät jopa epäuskottavia uhkakuvia – ja unohtavat tärkeimmän

Eurovaaliehdokas Virén maakuntamallin verotuksesta: Halu lahjoa kansalaisia heidän omilla rahoillaan ohittaa terveen taloudenpidon periaatteen
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.