Suomi on leikannut päästöjään enemmän (50 %) ja nopeammin kuin muut EU-maat (keskimäärin 26 %). – Kun muut Pariisin sopimukseen sitoutuneet maat eivät lunasta lupauksiaan, niin kahdeksan puolueen ilmastokartelli yrittää epätoivoisesti sälyttää niitä suomalaisten maksettaviksi. Perussuomalaiset eivät tätä hyväksy, sanoo puolueen työmies Matti Putkonen.

Työmies Matti Putkonen kysyy, miksi suomalaisilta on salattu, ettei Kiina ole sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään ennen vuotta 2030, vaan sillä on lupa kasvattaa niitä rajattomasti.

– Kun Pariisin sopimuksen mukaan taakka jaetaan maanosan mukaan, niin Puola, Bulgaria ja Romania eivät suostuneet ottamaan heille kuuluvia päästövähennyksiä, vaan ne sälytettiin suomalaisille. Nyt myös Saksa on ilmoittanut, ettei se kykene hoitamaan omaa osuuttaan, Putkonen ihmettelee.

Suomalainen teollisuus ilmastoasialla

Perussuomalaiset ovat huolissaan sekä suomalaisten elinkustannusten noususta että teollisuuden tulevaisuudennäkymistä yleisen ilmastohysterian seurauksena.

– Suomalainen teollisuus on joka päivä ilmastoasialla. Teollisuus on Suomessa talouden moottori, joka työllistää lähes 1,1 miljoonaa ihmistä. Teollisen tuotannon uudet investoinnit Suomeen ovat aina ympäristöteko. Valtaosassa kilpailijamaita teollisesta toiminnasta ympäristölle aiheutuvat rasitteet ovat suurempia kuin Suomessa, Putkonen muistuttaa.

– Suomen keskeisissä kilpailijamaissa pyritään parantamaan teollisuuden toimintaympäristöä ja houkuttelemaan investointeja useilla eri tavoilla. Saksassa ja Ruotsissa pidetään teollisuuden puolta. Näin on toimittava myös Suomessa, kuten perussuomalaiset ovat esittäneet.

SDP valmis nostamaan ruuan hintaa

Erityisesti SDP ajaa tiukennuksia ilmastopolitiikkaan. Puolue on väläytellyt puheenjohtajansa Antti Rinteen johdolla mm. polttomoottoriautojen kieltämistä sekä erillisiä haittaveroja esimerkiksi liha- ja maitotuotteille.

– Demareiden kestävän kehityksen alv-vero ja kokoomuksen ilmastovastuullisuusvero tarkoittavat käytännössä kaikkien lihatuotteiden – myös koirien ja kissojen ruokien – hintaan vähintään 10-14 prosentin korotusta. Tämä kauhukuva toteutuu, jos duunari ja 1,5 miljoonaa koiran ja kissanomistajaa äänestävät muita kuin perussuomalaisia.

– Kokoomuksen ilmastovastuullisuusvero iskee puheenjohtaja Petteri Orpon listauksen mukaan kasvihuoneiden lämmitysöljyn ja traktoreiden polttoaineiden hintaan sekä lisää kustannuksia tuntuvasti kuivureille ja elintarviketeollisuudelle. Käytännössä tämä tarkoittaisi suomalaisen salaatin, tomaatin, kurkun ja yrttien hintaan poskettoman kovaa nousua.

EU-maiden taakanjaosta luovuttava

Perussuomalaiset esittävät, että EU:n ilmastosopimusneuvottelut käynnistetään uudestaan.

– EU-maiden taakanjaosta on luovuttava, koska se vääristää maiden keskinäistä kilpailukykyä merkittävästi. Sen sijaan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD:n on ryhdyttävä rahoittamaan todellisten saastuttajien ilmastoprojekteja. Ei antamalla vastikkeetonta rahaa, vaan rahoittamalla investointeja.

Ylellä on tänään vuorossa ilmastotentti, jossa yhdeksän puolueen kansanedustajat väittelevät siitä, millaisia toimia ilmastonmuutos vaatii seuraavalta hallitukselta ja suomalaisilta. Lähetys alkaa Yle TV1:llä klo 21.

SUOMEN UUTISET