Talouslehti Financial Times on laittanut merkille perussuomalaisten rajun kannatusnousun.

Lehti kertoo PS:n kannatuksen nousseen joissain mittauksissa jopa kaksinkertaiseksi sitten viime joulukuun. Kannatusnousun taustalla ovat selkeät vaihtoehdot.

Vertaa kannatusnousua Ranskan keltaliiveihin

Perussuomalaiset on tarjoamassa pitkien etäisyyksien Suomeen erilaista energia- ja ympäristöpolitiikkaa. FT vertaa puolueen kannatusnousua Ranskan keltaliivien protesteihin.

Keltaliiveillä mitta tuli täyteen, kun presidentti Emmanuel Macron nosti polttoaineveroja osana ilmastonmuutospolitiikkaansa. Macron joutui perääntymään polttoaineveron korotuksesta ja takaiskussa moni muukin kunnianhimoinen tavoite heitti kärrynpyörää.

Muiden malli ei ole taloudellisesti uskottava

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija ja kansanedustajaehdokas Sakari Puisto alleviivaa FT:lle, ettei keltaliivien protesteissa esiintynyt mellakointi istu suomalaisten mielentilaan.

– Kaikki kahdeksan muuta puoluetta ovat yhteisymmärryksessä ympäristöasioista, mutta heidän mallinsa ei ole taloudellisesti uskottava. Se on kuin me vastaan he -asetelma, Puisto kertoi FT:lle.

FT ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja

FT huomioi, että peräti viiden puolueen kannatuslukemat ovat 12-20 prosentin välillä. Perussuomalaisten nousu tekee lehden mukaan hallituksen muodostamisesta vaalien jälkeen mutkikkaampaa. Lehti arvioi, että hallitukseen saatetaan tarvita neljä tai peräti viisi eri puoluetta.

Vasemmiston ja oikeiston välille voi siten muodostua vaikeita neuvotteluja. Puiston mielestä perussuomalaisetkin tulisi ottaa mukaan ainakin tunnustelujen ensimmäiselle kierrokselle.

– Todellinen huoli piilee siinä, että meitä kohdellaan kuin hylkiöitä. Kansalaiset eivät pidä siitä, ettei heidän antamiaan ääniä huomioida, Puisto totesi.

Henri Alakylä