Puoluejohtajat ottivat tänään mittaa toisistaan Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä ilmastoaiheisessa vaalikeskustelussa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti eräänä mahdollisena keinona esille EU:n asettamat hiilitullit, joilla voitaisiin hillitä kaikkein saastuttavimpien maiden tuotteiden kysyntää Euroopassa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti ajatusta erittäin hyvänä.

– Euroopan Unionin pitäisi tulli- ja muilla toimenpiteillä estää hyödykkeiden ja materiaalien halpatuontia eniten saastuttavista maista. Olemme esittäneet hiilitullia, tämä vähentää halpakrääsää. Se johtaa kalliimpiin, mutta laadukkaampiin tuotteisiin, joka taasen avaa uusia mahdollisuuksia kiertotaloudelle. Tämän kaltainen protektionismi on paitsi työllisyysteko, niin myös ympäristöteko, Halla-aho määritteli perussuomalaista ilmastopolitiikkaa.

Vaaleissa valitaan ilmastonmuutoksen torjumisen maksaja

Halla-ahon mukaan kyse on viime kädessä oikeudenmukaisuudesta, siitä kuka maksaa ja kuinka kohtuullisen osan ilmastonmuutoksen torjunnasta. Tilanne on tavallisen kuluttajan kannalta ristiriitainen, koska globalisaatio on tehnyt monista tuotteista niin edullisia, että ne ovat kaikkien ulottuvilla. Sama koskee vaikkapa lentomatkustamista.

– Tämä on tyypillinen globalisaation ansa, koska poliittisesti on hyvin vaikeaa perustella keski- tai pienituloiselle ihmiselle sitä, miksi hänen elämästään pitäisi tehdä kalliimpaa. Me elämme kertakäyttötaloudessa tavarantuotannon osalta ja matkustaminen maksaa liian vähän, nimenomaan lentomatkustaminen. Samalla täytyy ymmärtää se, että muutaman kympin tai satasen korotus osuus juuri siihen keskituloiseen, duunariperheeseen, joka käy kerran vuodessa Teneriffalla. Kyllä minä suhtautuisin lentoveroon erittäin kriittisesti, ainakin kansallisena toimenpiteenä, Halla-aho linjasi.

Orpo hiilitukiasiassa Halla-ahon linjoilla

Valtiovarainministeri Petteri Orpo muisteli, että perussuomalaiset ovat ottaneet hiilitullin esille ”pariinkiin otteeseen”. Orpo sanoi tutkineensa ja pohtineensa asiaa ja hänen mielestään ”siinä on oikeasti ideaa”.

– Euroopan Unionin tasolla pitäisi tehdä ympäristölle haitallinen tavaran- , energian- ja materiaalintuonti Eurooppaan ja Suomeen kalliimmaksi. Silloin me pystymme kilpailemaan hiilineutraalilla tuotannolla. Mielestäni tämä on tärkeä asia pohdittavaksi eteenpäin, Orpo suitsutti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muisti muistuttaa, että puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen esitti hiilitullien käyttöönottoa EU-tasolla jo ”paljon, paljon ennen kuin perussuomalaiset sen saman esityksen tekivät”. Muiltakin puolueilta pyydettiin kantaa asiaan mutta yleisessä sekamelskassa sitä ei tullut, vaan keskustelussa riennettiin eteenpäin.

”Kotimainen liha parempi kuin ulkomaalaiset kasvikset”

Halla-aho puolusti myös kotimaista lihantuotantoa. Hänen mukaansa on parempi syödä kotimaisia kasviksia kuin ulkomaalaista lihaa, mutta toisaalta olisi myös parempi syödä kotimaista lihaa kuin ulkomaalaisia kasviksia.

Tilaisuuden videotallenne on katseltavissa Maaseudun Tulevaisuuden sivuilta.

SUOMEN UUTISET