

Kuvakaappaus, Maaseudun tulevaisuus
Kenen hartioille ilmastomuutoksen torjunnan kustannukset kasataan? Halla-aho puolusti puheenjohtajien paneelissa lähiruokaa ja duunariperheen oikeutta lomalentoon
Puoluejohtajat ottivat tänään mittaa toisistaan Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä ilmastoaiheisessa vaalikeskustelussa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti eräänä mahdollisena keinona esille EU:n asettamat hiilitullit, joilla voitaisiin hillitä kaikkein saastuttavimpien maiden tuotteiden kysyntää Euroopassa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti ajatusta erittäin hyvänä.
– Euroopan Unionin pitäisi tulli- ja muilla toimenpiteillä estää hyödykkeiden ja materiaalien halpatuontia eniten saastuttavista maista. Olemme esittäneet hiilitullia, tämä vähentää halpakrääsää. Se johtaa kalliimpiin, mutta laadukkaampiin tuotteisiin, joka taasen avaa uusia mahdollisuuksia kiertotaloudelle. Tämän kaltainen protektionismi on paitsi työllisyysteko, niin myös ympäristöteko, Halla-aho määritteli perussuomalaista ilmastopolitiikkaa.
Vaaleissa valitaan ilmastonmuutoksen torjumisen maksaja
Halla-ahon mukaan kyse on viime kädessä oikeudenmukaisuudesta, siitä kuka maksaa ja kuinka kohtuullisen osan ilmastonmuutoksen torjunnasta. Tilanne on tavallisen kuluttajan kannalta ristiriitainen, koska globalisaatio on tehnyt monista tuotteista niin edullisia, että ne ovat kaikkien ulottuvilla. Sama koskee vaikkapa lentomatkustamista.
– Tämä on tyypillinen globalisaation ansa, koska poliittisesti on hyvin vaikeaa perustella keski- tai pienituloiselle ihmiselle sitä, miksi hänen elämästään pitäisi tehdä kalliimpaa. Me elämme kertakäyttötaloudessa tavarantuotannon osalta ja matkustaminen maksaa liian vähän, nimenomaan lentomatkustaminen. Samalla täytyy ymmärtää se, että muutaman kympin tai satasen korotus osuus juuri siihen keskituloiseen, duunariperheeseen, joka käy kerran vuodessa Teneriffalla. Kyllä minä suhtautuisin lentoveroon erittäin kriittisesti, ainakin kansallisena toimenpiteenä, Halla-aho linjasi.
Orpo hiilitukiasiassa Halla-ahon linjoilla
Valtiovarainministeri Petteri Orpo muisteli, että perussuomalaiset ovat ottaneet hiilitullin esille ”pariinkiin otteeseen”. Orpo sanoi tutkineensa ja pohtineensa asiaa ja hänen mielestään ”siinä on oikeasti ideaa”.
– Euroopan Unionin tasolla pitäisi tehdä ympäristölle haitallinen tavaran- , energian- ja materiaalintuonti Eurooppaan ja Suomeen kalliimmaksi. Silloin me pystymme kilpailemaan hiilineutraalilla tuotannolla. Mielestäni tämä on tärkeä asia pohdittavaksi eteenpäin, Orpo suitsutti.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muisti muistuttaa, että puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen esitti hiilitullien käyttöönottoa EU-tasolla jo ”paljon, paljon ennen kuin perussuomalaiset sen saman esityksen tekivät”. Muiltakin puolueilta pyydettiin kantaa asiaan mutta yleisessä sekamelskassa sitä ei tullut, vaan keskustelussa riennettiin eteenpäin.
”Kotimainen liha parempi kuin ulkomaalaiset kasvikset”
Halla-aho puolusti myös kotimaista lihantuotantoa. Hänen mukaansa on parempi syödä kotimaisia kasviksia kuin ulkomaalaista lihaa, mutta toisaalta olisi myös parempi syödä kotimaista lihaa kuin ulkomaalaisia kasviksia.
Tilaisuuden videotallenne on katseltavissa Maaseudun Tulevaisuuden sivuilta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lomailu Hanna Sarkkinen Lihansyönti Eduskuntavaalit 2019 Lentäminen Ilmastonmuutos Petteri Orpo Li Andersson Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra eduskunnan ilmastotyöryhmän linjauksista: Suomi haluaa taas tehdä enemmän kuin muut – kustannukset lankeavat pieni- ja keskituloisille

Perussuomalaisten ympäristö- ja energiapoliittinen ohjelma on julkaistu

PS: Kotitalouksien sähköveroja laskettava EU:n minimitasolle

Halla-aho: ”Suomi ei saa yhtään mitään vastineeksi niistä työpaikoista, jotka ajetaan pois harhaisella ilmastopolitiikalla”

Financial Times: Perussuomalaisten rajun kannatusnousun takana selkeä vaihtoehtoinen ympäristöpolitiikka
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää