Perussuomalaiset ei suostu kurittamaan autoilijoita tai lihansyöjiä ylikunnianhimoisten ilmastotalkoiden nimissä. – Suomen ei pidä tehdä muiden osuutta tai enempää kuin muut, kansanedustaja Laura Huhtasaari muistutti Ylen aamu tv:ssä.

Perussuomalaiset irtautui marraskuussa muiden eduskuntapuolueiden yhteisestä ilmastotyöryhmästä ja siinä sovituista kunnianhimoisista tavoitteista. Muiden puolueiden yhteisen ilmastolinjauksen mukaan muun muassa Suomen olisi pyrittävä hiilineutraaliksi vuoteen 2040 mennessä.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajalta Laura Huhtasaarelta tivattiin tänään Ylen aamu-tv:n haastattelussa, miksi perussuomalaiset ei sitoutunut muiden puolueiden yhteisiin tavoitteisiin.

Kukaan ei puhu kustannuksista

Huhtasaari vastasi, että perussuomalaiset oli vain kysynyt hintalappua ilmastotavoitteille, eikä sitä saatu.

– Perussuomalaiset ei voi sitoutua sellaisiin tavoitteisiin, joista ei tiedetä paljonko ne maksavat. Me emme tiedä, paljonko tavallinen merikarvialainen joutuu kuukaudessa tai vuodessa maksamaan näiden ilmastotavoitteiden eteen, ja tämä ei ole oikein. Suomen on pitää tietysti tehdä ilmaston eteen oma osuutensa ja Suomi on sen jo tehnyt.

Huhtasaari huomautti, että jos oikeasti haluaa tehdä vaikuttavaa ilmastopolitiikkaa ja vaikuttaa ilmastonmuutokseen, se edellyttää ja tarvitsee kansainvälisiä ratkaisuja.

– Ilmastotullit olisivat tehokkaita. Mutta jos me emme saa maailman väestöräjähdystä hallintaan, mitkään päästöleikkaukset ei riitä, että pääsisimme ilmaston lämpenemisen rajoittamisen tavoitteisiin.

EU voisi näyttää esimerkkiä

Huhtasaarelta kysyttiin, tarvitseeko Suomen ylipäätään osallistua enempää ilmastotalkoisiin.

– Suomi on jo leikannut päästöjään enemmän kuin EU-maat keskimäärin. Suomi on jo leikannut päästöjään, mutta Suomen ei pidä tehdä tässä muiden osuutta eikä enempää kuin muut.

– Esimerkiksi lentovero on asia, joka pitäisi sopia EU-tasolla. Ja jos EU todella haluaisi näyttää tässä esimerkkiä, niin se lopettaisi ravaamisen Brysselin ja Strasbourgin välillä, mistä kertyy vuosittain 300 miljoonan euron kustannukset ja melkoinen hiilijalanjälki, Huhtasaari sanoi viitaten EU-parlamentin edestakaiseen liikkeeseen, koska parlamentti kokoontuu molemmissa kaupungeissa.

”Intiassa eletään kuin viimeistä päivää”

Huhtasaari huomautti, että ilmastoasioissa eräät valtiot toimivat vastuuttomasti.

– Intiassa eletään kuin viimeistä päivää. He kasvattavat päästöjään kaksi kertaa niin paljon kuin Suomen päästöt ovat yhteensä. Tilanne on huolestuttava. Siksi EU:ssakin pitäisi olla rohkeutta ottaa käyttöön ilmastotulleja ja tehdä muita toimia, joilla oikeasti olisi vaikutusta asiassa.

SUOMEN UUTISET