Maahanmuuton haasteet eivät ole pyyhkiytymässä pois poliitikkojen asialistoilta tulevallakaan vaalikaudella, muistuttaa perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Afrikassa asuu tällä hetkellä noin 1,2 miljardia ihmistä. Afrikkalaisia on siis noin kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalaisia. YK:n ennusteiden mukaan Afrikan osalta väestölaskurit näyttävät kilahtavan 2,4 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Tämä olisi neljä kertaa Euroopan väestömäärä.

– Vuoteen 2100 mennessä on neljän miljardin raja jo rikkoutunut ja yli kolmannes maapallon väestöstä asuisi Afrikassa. Paine muuttoliikkeelle Afrikasta Eurooppaan on jo nyt valtava ja väestönkehityksen ennusteiden pohjalta sen voidaan ennustaa vain voimistuvan entisestään. Suomi ei voi lakaista näitä riskejä maton alle vaan olemassa oleviin ja tuleviin haasteisiin on vastattava poliittisin keinoin, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa toteaa.

– Sotien, vainon ja köyhyyden seurauksena moni päätyy harkitsemaan lähtöä kotimaasta eikä tämä ole kenenkään mielestä kiva asia. Ongelmia on koitettu ratkoa kansainvälisen yhteistyön voimin jo vuosikymmeniä, mutta tulokset ovat jääneet valitettavan laihoiksi. Lisäksi turvapaikkaturismi paisuttaa ongelmia kohdemaissa.

Asiantuntija ja hallitus eri mieltä kustannuksista

Taloushallinnon asiantuntija Pauli Vahtera julkaisi laskelmia humanitaarisen maahanmuuton kustannuksista Suomelle. Hänen laskelmissaan päädyttiin 3,2 miljardiin euroon vuodessa.

– Vahteran uskottavat ja jopa varsin varovaiset laskelmat poikkeavat silti reilusti hallituksen selvityksen tuloksista. Hallitus selvitti maahanmuuton kustannuksia ministeriöiden voimin. Vuonna 2017 julkaistut luvut oli selvästi laskettu alakanttiin. Kustannusten huippuvuonna 2016 päädyttiin yli miljardiin euroon, mutta muuten jäätiin alle miljardin euron.

– Eikö suomalaisten haluttu tietävän totuutta siitä paljonko maahanmuutto meille maksaa? Miljardiluokan kulujen lisäksi maahanmuutto vaikuttaa myös rikollisuuteen ja ennen kaikkea turvallisuuteen, Elomaa päivittelee.

Maahanmuuttokeskustelu käytävä nyt

Afrikan väestönkasvun ennusteiden ja Lähi-idän ongelmien perusteella maahanmuuton kustannukset eivät ole nykyisellä politiikalla vähenemässä, päinvastoin.

– Suomen maahanmuuttopolitiikkaan tarvitaan muutos ja siitä on keskusteltava avoimesti ennen vaalipäivää, Elomaa vaatii.

– Vaaleilla valitut Suomen kansanedustajat toimivat Suomen edunvalvojina, eivät Ruotsin, Pohjois-Korean tai EU:n. Keskustelua maahanmuuttoasioista ei saa ohittaa eduskuntavaaleissa 2019. Maahanmuutossa on kyse miljardiluokan ongelmasta, jolle on löydettävä pikaisesti kestävä ratkaisu.

SUOMEN UUTISET