Useammalle kuin kolmelle neljästä suomalaisesta ilmastotalkoiden hintalappu saa olla enintään satasen vuodessa.

Perussuomalaisten TNS-gallupilla teettämän kyselyn mukaan noin 20 prosenttia suomalaisista on valmiita osallistumaan ilmastotalkoisiin nollalla eurolla vuodessa, 25 prosenttia korkeintaan 10 eurolla ja 31 prosenttia enintään 100 eurolla.

Muut puolueet nostamassa elinkustannuksia

Vain viisi prosenttia olisi valmis osallistumaan ilmastotalkoisiin yli tuhannella eurolla vuodessa.

Enemmistö suomalaisista ei siis ole henkilökohtaisesti valmis maksamaan sitä laskua, jota kaikki muut puolueet – perussuomalaisia lukuun ottamatta – ovat ilmastolinjauksillaan heille järjestämässä korkeampien liikkumis-, energia- ja lämmityskustannusten muodossa.

Kysely on tehty helmikuussa, ja siihen vastasi 1 295 henkilöä.

Suuruudenhulluista suunnitelmista kallis lasku

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan kyselyn tulos osoittaa, että ihmiset ovat valmiita tekemään uhrauksia muiden rahoilla, eivät silloin kun uhraukset tehdään omasta kukkarosta.

– Perussuomalaiset korostavat vaalikampanjassa sitä, että ilmastopoliittisilla toimilla on hinta ja että nämä suuruudenhullut ratkaisut ja linjaukset vaikuttavat arkipäivän kuluihin asumisessa ja liikkumisessa. Tästä muut puolueet eivät halua puhua, Halla-aho sanoi torstaina Tuumaustunnilla.

Perussuomalaiset irtautui äskettäin eduskuntapuolueiden yhteisestä ilmastotyöryhmästä, jossa muut puolueet ovat asettaneet useita tavoitteita esimerkiksi siitä, mihin mennessä Suomen tulisi olla hiilineutraali. Nämä tavoitteet ovat jopa korkeampia kuin EU:n päästötavoitteet.

Katso Tuumaustunnin tallenne:

Youtube, 43 min.

SUOMEN UUTISET