Perussuomalaiset penäsivät eilen suullisella kyselytunnilla hallitukselta polttoaineverojen alennuksia – turhaan. Hallitus ei ole alenuksia antamassa. Lisäksi SDP, vasemmistoliitto sekä vihreät kaavailevat polttoainehintojen korotuksia ensi kaudella.

– Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Suomessa ei pärjää ilman autoa joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Kumipyörät pyörittävät koko yhteiskuntaa, kun tavarat ja ihmiset liikkuvat, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen aloitti.

Kansalaiset tarvitsevat kohtuuhintaista polttoainetta

Loppuvuodesta 2018 dieselin hinnat nousivat yli 1,50 euron ja jopa yli bensiinin hintojen. Tämän tiimoilta marraskuussa aloitettiin keräämään nimiä kansalaisaloitteeseen niin sanotun dieselveron eli käyttövoimaveron poistamiseksi. Se sai ennätysajassa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Nyt tukijoita on jo lähes 120 000.

Ronkainen huomautti, että myös perussuomalaiset esittivät jälleen vaihtoehtobudjetissaan polttoaineveron laskua. Hallitus äänesti esityksen kumoon joulukuussa.

– Liikkumisen kustannuksilla on merkittävä vaikutus työssäkäynnin kannattavuuteen ja kuluttajahintoihin, Ronkainen huomautti.

PS yksin puolustamassa suomalaista veronmaksajaa

Perusuomalaiset sanoivat olevansa huolissaan myös siksi, että MTK:n puheenjohtajatentissä SDP, vasemmistoliitto ja vihreät kannattivat polttoaineverojen korotuksia ensi kaudella.

– Vain perussuomalaiset ovat irtisanoutuneet ilmastotyöryhmästä, jonka tulokset uhkaavat tulla poskettoman kalliiksi suomalaisille. Lisäksi jopa Keskusta haluaa niin älyttömän sekoitevelvoitteen polttonesteisiin, että hinnat voivat nousta jopa kymmeniä senttejä litralta.

Orpo: Keventäminen ei kuulu hallituksen politiikkaan

Ronkainen penäsi hallitukselta, onko sillä mitään aikomusta parantaa ihmisten taloudellista asemaa keventämällä liikkumisen kuluja.

– Miksi te ette halua kohtuullistaa polttoaineveroja vaan kuritatte edelleen suomalaista?

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myönsi, että autoa todellakin tarvitaan Suomessa, mutta jatkoi, että autoilusta pitää kerätä yhteiskunnan pyörittämiseen veroja.

– Polttoaineveron keventäminen ei ole kuulunut hallituksen politiikkaan, Orpo totesi.

SUOMEN UUTISET