Ympäristökeskustelu maassamme on lyömässä pahasti yli yksityisautoilun kurittamisessa. Poliitikot oikein kilpailevat, kuka keksii järjettömimmän rankaisukeinon. Vihreät eivät enää ole yksin haihatteluineen, vaan myös vanhat puolueet ovat lähteneet leikkiin mukaan, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

Entinen työväenpuolue vihreällä asialla

SDP hamuaa tuoreessa ilmasto-ohjelmassaan kieltoa polttomoottoriautoille.

– Entinen työväenpuolue esittää, että raskaan teollisuuden työpaikkojen ja suurten lämmitystarpeiden Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja lupaa nostaa polttoaineveroa jo ensi vaalikaudella, Mäkelä ihmettelee.

– Keskusta ja kokoomus julistavat autoveron poistoa ”päästöttömiltä” autoilta. Tällä kuvitellaan tuotavan satoja tuhansia sähköautoja liikenteeseen lyhyellä aikavälillä. Nämä puolueet ovat sitoutuneet samaan hiilineutraaliuden tavoitteeseen, toivat sitä esille tai eivät.

Suomessa ajetaan muutaman tonnin autoilla

Mäkelä toteaa tavallisen suomalaisen elävän aivan eri todellisuudessa.

– Täällä ajetaan keskimäärin 3 600 euron arvoisilla autoilla. Kaikilla ei ole varaa Teslaan tai edes edullisempaan 50 000 euron sähköautoon. Autoveron poisto ei tätä laskelmaa muuta – suurempi merkitys olisi käyttömaksun alennuksella.

– Tässä ei ole mitään järkeä edes teknisessä mielessä. Akkutekniikka on vielä liian kallista ja painavaa, että autojen kantama saataisiin järkeväksi kohtuuhintaan. Akkujen valmistaminen sekä sähkön tuottaminen autoille kuormittaa ympäristöä. Sähkö kun ei tule seinästä, ellei sitä ensin sinne laiteta.

Suomi hoitanut ilmastoasiansa, nyt on muiden vuoro

Mäkelä muistuttaa, että Suomi on pitkien etäisyyksien ja vaihtelevien sääolojen maa, jossa monen on pakko liikkua autolla.

– Olemme jo hoitaneet ilmastoasiamme hyvin – nyt on muidenkin maiden aika tehdä osansa. Liikkuminen maksaa jo nyt meille aivan liikaa. Perussuomalaiset haluavat puhaltaa tämän autoilun ankeuttamisen pelin poikki.

SUOMEN UUTISET