

MATTI MATIKAINEN
Mäkelä: Punavihreän opposition avaukset närkästyttävät äänestäjiä – ”Ihmisillä huoli välttämättömien elinkustannusten noususta”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelän mukaan äänestäjiä on näkynyt runsaasti perussuomalaisten teltoilla ja muissa tapahtumissa, mikä ennakoi aktiivisuutta myös varsinaisena vaalipäivänä.
– Kaikissa vaaleissa nousee aina esille uusia teemoja. Tällä kertaa kiinnostavat ainakin vanhustenhuoltoon ja yksityisautoiluun liittyvät asiat. Sitten on kestoteemoja, kuten maahanmuutto, joka kiinnostaa ja puhuttelee ihmisiä vuodesta toiseen. Myös yleisesti välttämättömien elinkustannusten mahdollinen nouseminen huolestuttaa monia.
Viherverot suututtavat
Vaikka hallituspolitiikkaan ollaan laajasti tyytymättömiä, myös punavihreän opposition avaukset närkästyttävät äänestäjiä.
– Suunnitellut korotukset muun muassa lihatuotteiden ja polttoaineen verotukseen eivät näyttäisi innostavan porukkaa. Tälläkin kertaa on kuitenkin tarjolla hyviä, perussuomalaisia vaihtoehtoja punavihreään kurituspolitiikkaan, Mäkelä painottaa.
Hallituksen olisi pitänyt erota jo 2017
Hallitus erosi tiistaina surullisenkuuluisan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun epäonnistuttua ties kuinka monennen kerran. Mäkelän mielestä kyseessä oli pelkkä vaalitemppu.
– Hallitus kaatoi nyt itse itsensä, sopivasti ennen vaaleja. Tämän hallituksen olisi kuitenkin pitänyt erota jo kesällä 2017.
Äänestäjien käsitys muuttunut
Perussuomalaisten gallup-kannatus on kääntynyt hurjaan nousuun eduskuntavaalien alla. Viimeisimmässä Ylen mittauksessa perussuomalaisten kannatus nousi kaikista puolueista eniten, jopa 13,3 prosentin kannatukseen.
Mäkelän mukaan gallup-suosio rakentuu useista eri tekijöistä.
– Nouseva kannatus saa tietysti aikaan uutta kannatusta. Äänestäjien käsitys perussuomalaisista on muuttunut positiivisemmaksi, ja yhä useampi jo sanoo äänestävänsä meitä. Sitä kautta tulee myös uusia äänestäjiä.
Hyvä tulos Kaakkois-Suomeen
Kolmatta kertaa eduskuntaan pyrkivä Mäkelä on ehdolla Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.
– Kun tämä kannatuksen kehitys jatkuu, on hyvin mahdollista, että omasta vaalipiiristäni eduskuntaan nousee jopa neljä perussuomalaista kansanedustajaa, Mäkelä uskoo.
Suomen Uutiset tapasi kansanedustajaehdokkaan sunnuntaina Imatralla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden hinta liikkuminen vihervasemmisto elinkustannukset Puoluekannatus Jani Mäkelä vanhustenhoito perussuomalaiset Asuminen verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Polttoaineiden hintoja on laskettava

Perussuomalaisten talousohjelma julki : ”Keskeistä on asumisen, energian ja liikenteen verotuksen leikkaaminen – nämä verot kohdistuvat pahimmin pieni- ja keskituloisiin”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Maahanmuuton kulut jopa 3,2 miljardia vuodessa – jo murto-osalla saisi hoitajamitoituksen kuntoon

Putkonen: Demareiden kestävän kehityksen arvonlisävero vie duunareilta lauantaimakkaran suusta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.