Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen dieselin käyttövoimaverosta luopumisesta tai veron alentamisesta.

Tavion mukaan Suomeen on muodostunut autoilijoita syrjivä tilanne, jossa korkea verotus haittaa merkittävästi niin kuljetusalan kuin yksityisautoilijoidenkin elämää.

Dieselillä ajaminen kalliimpaa

Viimeaikaiset muutokset polttoainehinnoissa ovat aiheuttaneet sen, että dieselauton käyttäjä maksaa dieselistä usein yhtä suurta tai jopa korkeampaa hintaa kuin bensiinistä.

Tavion mukaan nykyään ei enää ole voimassa vanha pääsääntö, että dieselajoneuvon käyttäjä saa merkityksellisesti edullisempaa polttoainetta.

Tasapuolisempaa energiaverotusta

Uusien autojen polttoainekulutus on pienempi kuin vanhempien, mikä tarkoittaa, että dieselauton käyttäjältä vaaditaan yhä suurempi määrä ajokilometrejä ennen kuin käyttövoimavero suhteessa bensiinikäyttöisen auton kustannuksiin kompensoituu, vaikka diesellitra olisikin muutaman sentin edullisempi kuin bensiini.

– Hallituksen pitää varmistaa, että pyrkimys tasapuoliseen energiaverotukseen toteutuu dieselin hinnan noustessa sekä vähempipäästöisten autojen yleistyessä, Tavio vaatii.

SUOMEN UUTISET