Dieselautojen käyttövoimavero puhuttaa ihmisiä. Kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseksi on kerännyt jo yli 100 000 nimeä. Hallituksen toimien johdosta dieselin hinta on päinvastoin nousemassa. Lapista tavoitettu työmies Matti Putkonen (ps.) kertoo Suomen Uutisille, mitä asiassa pitäisi tehdä.

Työmies Matti Putkonen Suomen Uutisten Nopeissa. 2 min 43 sek.

Dieselautojen käyttövoimavero puhuttaa

Kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseksi on kerännyt jo yli 100 000 nimeä. Hallituksen toimien johdosta dieselin hinta on päinvastoin nousemassa.

Suomen Uutiset kysyi Matti Putkoselta ratkaisua ikävään tilanteeseen. Näin Lapista tavoitettu Putkonen vastasi:

– Hallitus perustelee sitä ilmastopoliittisella toimillaan, eli päästöjen vähentämistavoitteillaan, mutta siitähän ei ole kysymys. Nyt on kysymys siitä, että yritetään fisikaalisesti taas kerätä lisää rahaa kansalaisilta, ja autoilijat ovat nyt ensimmäinen, jota kuritetaan.

– Hallituksen esitys uudesta sekotevelvoitteesta jossa he tuplaavat sen, mitä EU esittää eli 30 prosenttia vuonna 2030 merkitsee sitä, että pumpulla dieselin hinta tulee kesälaadulla nousemaan 30 senttiä ja talvilaatu vähintään 50 senttiä.

– Sen takia perussuomalaiset ovat esittämässä, että dieselvero eli dieselautojen käyttövoimavero poistetaan kokonaan ja samanaikaisesti lasketaan sekä bensiinin että dieselin pumppuhintaa 25-30 senttiä.

– Näin varmistetaan, että ihmisten liikkumiskustannukset alenevat ja myös teollisuuden kilpailukykyä kohennetaan, kun logistiikkakustannukset alenevat.

Mistä vastaavat rahat?

– Kaksi isoa pottia – ensimmäisenä on Halla-aho Ykkösen hallitus rupeaa täytäntöönpanemaan 80 kohdan maahanmuuton toimenpideohjelmaa, joka kerran hallitusohjelmaan saatiin, mutta jolle nykyinen halitus veti ruksit päälle. Silloin laskettiin, että se tekee noin miljardin, mitä siitä tulee säästöjä valtion talouteen.

– Toinen ovat uusiutuvat, eli tuulivoimatuet, jotka ovat tällä hetkellä noin 300 miljoonaa per vuosi. Ja uusi teknologianeutraali tuki, me olemme sen päälle rakentamassa, josta tulee toinen mokoma, eli noin 600 miljoonaa. Tästä kertyy yhteensä 1,6 miljardia.

– Näillä voidaan hyvin kompensoida ne menetykset, joita tulisi näissä autoilijoita suosivissa ratkaisuissa, joita perussuomalaiset esittävät.

SUOMEN UUTISET