Autoilun hintakurjuus sai löpöväen liikkeelle: kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi etenee eduskuntaan. Maanantaina jätetty kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseksi keräsi yhden ainoan päivän aikana tarvittavat yli 50 000 allekirjoittajaa, joten se etenee eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteen takana ovat haapaveteläiset Sisko Paavola, Tuulikki Paavola ja Tapio Mäkinen. Kyseessä on kansalaisaloitteiden keräämisen Suomen ennätys.

Myöhään maanantai-iltana kansalaisaloitteella oli jo yli 70 000 allekirjoittajaa.

Aloitteen tekijät olivat ymmärrettävästi äimän käkenä. ”Tämä on aivan uskomatonta”, Tuulikki Paavola totesi Talouselämälle.

Diesel maksaa monella pumpulla jo bensaa enemmän ja silti dieselautoilijat joutuvat maksamaan vielä erillistä käyttövoimaveroa. Dieselin verotus on kevyempää kuin bensiinin verotus ja diesel on ollut tästä syystä halvempaa kuin bensa. Käyttövoimaveroa peritään autoilijoilta juuri tästä edesmenneestä syystä.

Kansalaisaloite on perussuomalaisen kansanedustajan ehdotuksen mukainen

Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) puuttui autoilijoiden epäoikeudenmukaiseen verokohteluun jo lokakuun lopussa, kun hän jätti eduskunnassa dieselautojen käyttövoimaverosta luopumista koskevan kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Kansanedustaja Tavion mukaan nykyään ei enää ole voimassa vanha pääsääntö, että dieselajoneuvon käyttäjä saa merkityksellisesti edullisempaa polttoainetta. Tavion mukaan Suomeen on muodostunut autoilijoita syrjivä tilanne, jossa korkea verotus haittaa merkittävästi niin kuljetusalan kuin yksityisautoilijoidenkin elämää.

SUOMEN UUTISET