Helsingin Sanomien eurovaalitentissä kokoomuspomo Petteri Orpo oli unohtanut puolueensa lähentymispyrkimykset Venäjään.

Helsingin Sanomat oli kutsunut puoluejohtajat tiistaina keskustelemaan eurovaaleista. Keskustelussa esille nousi myös Venäjä, jolloin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toisti perussuomalaisten Venäjä-kannan.

– Toisin kuin muilla puolueilla, meillä aina ollut selkeä linja Venäjän johdon tekemisiin. Perussuomalaisilla ei ole asiassa mitään hävettävää, Halla-aho sanoi, ja nosti esille kokoomuksen veljeilyn venäläisten kanssa.

– Kokoomus oli innokkaasti kannattamassa viisumivapautta Venäjän kanssa aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen asti, Halla-aho muistutti.

Lipponen ja Rinne myös kokoomuksen linjoilla

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon mielestä Halla-aho oli väärässä.

– Halla-ahon viisumiviittaus ei pidä paikkaansa. Kokoomus ei ole kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa. Se ei ole ollut milloinkaan kokoomuksen linja, Orpo sanoi.

Halla-aho joutui selventämään asioita Orpolle.

– En tiedä, oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, mutta hän vaati hyvin äänekkäästi viisumivapauden kiirehtimistä Venäjän kanssa. Samoin Paavo Lipponen demareista, ja Antti Rinne vielä maaliskuussa 2014 vaati viisumivapautta Venäjän kanssa, kun Ukrainassa jo tapahtui, Halla-aho sanoi.

Kokoomus halusi edistää vapaata liikkumista

Orpo oli sopivasti unohtanut, että toukokuussa 2008 silloinen ulkoministeri Stubb ilmoitti haluavansa madaltaa rajoja Venäjän suuntaan. STT:n haastattelussa Stubb sanoi, että Suomen pitäisi harkita uudelleen jarruttavaa suhtautumista Venäjän viisumivapauteen.

Stubbin mielestä viisumivapaus edistäisi Venäjän demokratiakehitystä.

– Ainoastaan rajoja madaltamalla ja vapaata liikkumista edistämällä saadaan poistettua ennakkoluuloja, Stubb sanoo haastattelussa.

Stubb kehuu Venäjän ulkoministeriä ystäväkseen

Varmemmaksi vakuudeksi Stubb julkaisi vielä kymmenen vuotta myöhemmin, lokakuussa 2018 Twitterissä kuvan, jossa hän poseeraa kaverillisesti hymyillen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

– Maailma on pieni paikka. Törmäsin Minskissä vanhaan ystävääni ja kollegaani Sergei Lavroviin. Emme ole aina kaikesta samaa mieltä, mutta hän on eräs ammattimaisimmista ja kokeneimmista ulkoministereistä, joita olen tavannut, Stubb hehkuttaa.

Venäjä miehittää laittomasti Krimin niemimaata ja kansainvälinen yhteisö on tuominnut Venäjän toimet. EU on asettanut Venäjälle talouspakotteita toiminnan johdosta.

SUOMEN UUTISET