Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Samuli Sibakoff on ammatiltaan poliisi. Vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin aikana hänet komennettiin töihin Tornioon perustettuun järjestelykeskukseen. Sibakoff on tehnyt sarjan korkeatasoisia videoita, joissa hän muistelee Torniossa tapahtuneita erikoisia tilanteita. Ja monenlaista siellä ehtikin tapahtua.

Samuli Sibakoff kertoo, että ensimmäinen työpäivä järjestelykeskuksessa alkoi kaoottisissa merkeissä: irakilaisia miehiä tuli ja tuli. Satoja tulijoita ei pystytty rekisteröimään, koska tekniikka petti.

– Meillä ei ollut siis harmainta hajua, ketä Suomessa oli, Sibakoff kertoo videolla.

https://www.facebook.com/Sibakoff/videos/375741899693435/


Tulijatulvassa erottui selkeitä vaiheita: ensin tuli yksittäisiä irakilaisia miehiä, sitten irakilaisia perheitä. Jossain vaiheessa alkoi saapua nuoria afgaanipoikia, jotka ilmoittivat olevansa alaikäisiä. Sitten tuli afgaaniperheitä. Käytännössä kenelläkään ei ollut passia mukana.

Sisäministeriön kansliapäällikkönä tuolloin toiminut Päivi Nerg väitti vuonna 2016 televisiossa kirkkain otsin, että kaikkien tulijoiden taustat tiedetään. Sibakoff on tästä vahvasti eri mieltä. Myöhemmin myös Nerg on myöntänyt puhuneensa ”muunneltua totuutta”.

Terroristeja ja sukupuolielimen hoidattajia

Turvapaikanhakijoiden tulonsa syyksi ilmoittamat perusteet olivat usein varsin erikoisia.

– Yksi sanoi tulevansa pakoon liikenneruuhkia. Toinen sanoi tulleensa hoidattamaan sukupuolielimensä, Sibakoff kertoo yhdellä videoista.

https://www.facebook.com/Sibakoff/videos/392715368251771/


– Jotkut kertoivat ihan suoraan olleensa terroristeja. Jotkut kertoivat olleensa Irakin hallituksen joukkojen palveluksessa. Yksi mies kertoi olevansa kamikaze-pommittaja, Sibakoff kertoo.

Jotkut kertoivat ottaneensa lainan matkaa varten, ja lainanantajan nyt uhkailevan heitä. Eräs mies kertoi, että Bagdadissa on niin vaarallista, että siellä ei kertakaikkiaan pysty elämään. Mutta siitä huolimatta sama mies oli jättänyt vaimonsa ja viisi lastaan sinne vaaralliseen Bagdadiin, Sibakoff muistelee.

Seitsemän vuotta Suomessa asunut haki turvapaikkaa

Yksi erikoisimmista sattumuksista oli mies, joka vastasi rekisteröintiä hoitavalle poliisille ”terve” ihan selvällä suomen kielellä.

Kun miestä jututettiin tarkemmin, kävi ilmi, että hän oli asunut Suomessa jo seitsemän vuotta ja pitänyt pizzeriaa pääkaupunkiseudulla. Mies oli käynyt välillä Irakissa moikkaamassa kavereitaan ja sukulaisiaan ja päätti paluumatkalla poiketa Tornion kautta ja hakea turvapaikkaa uudelleen, koska ei sitä seitsemän vuotta sitten saanut.

Afrikkalainen joka ei halunnut Suomeen

Toinen erikoinen tapaus oli pohjoisafrikkalainen mies, joka yritti epätoivoisesti kertoa, että hän ei halua Suomeen turvapaikanhakijaksi.

– No Finland, no Finland, Sibakoff kertoo miehen hokeneen.

Kun vihdoin löydettiin tulkki, joka sai miehen puheista jotain selvää, mies kertoi tarinansa. Hän oli tullut turistina etelä-Ruotsiin. Tarkoitus oli mennä velipojan luokse vierailulle. Mutta Ruotsin viranomaiset olivat tuupanneet miehen Luulajaan menevään junaan muiden saman näköisten mukana. Tajuttuaan päätyneensä Tornioon mies yritti kertoa, ettei todellakaan halua hakea turvapaikkaa Suomesta.

Yhteenveto on tyly

Samuli Sibakoff kertoo, että vuosina 2015-16 Tornion järjestelykeskuksen läpi kulki kaikkiaan noin 20 000 tulijaa. Kaikista hänen kohtaamistaan turvapaikanhakijoista vain yhdestä jäi sellainen vaikutelma, että tällä ihmisellä on ihan oikea hätä, Sibakoff sanoo. Muilla ei ollut mitään hätää.

Tornion järjestelykeskus lopetti toimintansa helmikuun lopussa 2016. Palautuskeskusta ei ole vieläkään perustettu.

Samuli Sibakoffin kaikki kaksitoista videota löytyvät Youtubesta. Löydät ne täältä.

SUOMEN UUTISET