

LEHTIKUVA
Kreikka muutti turvapaikkalakejaan – kansalaiset estivät maihinnousun Kosilla
Kreikan parlamentti on hyväksynyt turvapaikkajärjestelmänsä uudet lait. Hallitus kertoo, että maan uudet lait noudattavat EU:n turvapaikkadirektiiviä. Kosin saarella kansalaiset ovat estäneet noin 75 turvapaikanhakijan maihinnousun kertoen saaren vastaanottokapasiteetin olevan täynnä.
Kansalaisten turvallisuudesta vastaava ministeri Michalis Chrysochoidis kertoi, että uusien lakien myötä turvapaikan anominen virtaviivaistuu käsittelyaikoja lyhentämällä. Hän lisäsi, ettei lakipaketilla ole tarkoitus polkea hakijoiden ihmisoikeuksia.
Lakiesitys hyväksyttiin perjantaina. Paine järjestelmän uusimiseen kasvoi turvapaikanhakijoiden määrän kasvettua rajusti kuluvan vuoden aikana.
Rajoituksia julkiseen terveydenhuoltoon
Kreikan julkinen terveydenhuolto on ollut eurokriisivuosien jäljiltä suurten leikkausten kohteena. Chrysochoidis kertoi, ettei turvapaikkaa hakeville voida myöntää kreikkalaista sosiaaliturvatunnusta. Tunnus takaa samat kansalaisoikeudet kuin maassa syntyneille. Tunnuksen myötä henkilöt kuuluvat työ- ja terveydenhuolto-oikeuden piiriin.
Terveydenhuoltoa ei ole estetty. Turvapaikkaa hakevat joutuvat näyttämään omat henkilötietopaperinsa terveysasemilla ja sairaaloissa.
Hotellimajoitukset hiertävät kansaa
Kreikan saarten vastaanottokeskuksissa majoitetaan noin kolme kertaa enemmän väkeä kuin mihin keskukset on suunniteltu. Maan hallitus on esittänyt 20 000 henkilön kuljetuksia saarilta mantereelle. Kuljetukset on nyt aloitettu.
Mantereella hakijoita majoitetaan hotelleihin, tyhjiin asuntoihin, käyttämättömiin kasarmeihin ja teollisuusrakennuksiin. Hotellinpitäjät ovat olleet tyytymättömiä turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Hotellimajoitus hiertää myös paikallisjohtajia.
Kansalaisiakaan hotellimajoitukset eivät ilahduta. He ovat esimerkiksi heittäneet kiviä turvapaikanhakijoita kuljettaneita linja-autoja kohti. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen kreikkalaiskoteihin on saanut rajua kritiikkiä kreikkalaisilta.
Kreikkalaiset estivät turvapaikanhakijoita kuljettaneen aluksen rantautumisen Kosin satamaan. Kansalaiset käyttivät kunnan ajoneuvoja sataman sulkemiseen. Lopulta turvapaikanhakijoita kuljettanut alus otti kurssin kohti Piraeuksen satamaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan AfD vaatii uuden pakolaiskriisin alla: Euroopan turvattava omat ulkorajansa

Mäkynen: Uusi siirtolaiskriisi uhkaa Suomea

Maltan maahanmuuttosopimuksella nihkeä vastaanotto EU-maissa

Saksa käännyttää ennätysmäärän turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin – enin määrä Italiaan, Kreikkaan viisi, Unkariin ei yhtäkään

Junnila onnittelee Kreikkaa turvapaikkajärjestelmänsä uudistamisesta: ”Lihapatojen perässä tulleet onnenonkijat lähetetään takaisin”

Tietotoimisto: Kreikka palauttaa pakolaisia Turkkiin maarajan kautta

Kreikan saarilla mielenosoituksia täyttyvien vastaanottokeskusten aiheuttamien ongelmien vuoksi

Kreikka rakentaa kelluvia esteitä Egeanmerelle laittomien siirtolaisten kulun estämiseksi

Kreikkalaisella saarella tunteet kuumenevat – nyt protestoivat turvapaikanhakijat
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.