Kreikan parlamentti on hyväksynyt turvapaikkajärjestelmänsä uudet lait. Hallitus kertoo, että maan uudet lait noudattavat EU:n turvapaikkadirektiiviä. Kosin saarella kansalaiset ovat estäneet noin 75 turvapaikanhakijan maihinnousun kertoen saaren vastaanottokapasiteetin olevan täynnä.

Kansalaisten turvallisuudesta vastaava ministeri Michalis Chrysochoidis kertoi, että uusien lakien myötä turvapaikan anominen virtaviivaistuu käsittelyaikoja lyhentämällä. Hän lisäsi, ettei lakipaketilla ole tarkoitus polkea hakijoiden ihmisoikeuksia.

Lakiesitys hyväksyttiin perjantaina. Paine järjestelmän uusimiseen kasvoi turvapaikanhakijoiden määrän kasvettua rajusti kuluvan vuoden aikana.

Rajoituksia julkiseen terveydenhuoltoon

Kreikan julkinen terveydenhuolto on ollut eurokriisivuosien jäljiltä suurten leikkausten kohteena. Chrysochoidis kertoi, ettei turvapaikkaa hakeville voida myöntää kreikkalaista sosiaaliturvatunnusta. Tunnus takaa samat kansalaisoikeudet kuin maassa syntyneille. Tunnuksen myötä henkilöt kuuluvat työ- ja terveydenhuolto-oikeuden piiriin.

Terveydenhuoltoa ei ole estetty. Turvapaikkaa hakevat joutuvat näyttämään omat henkilötietopaperinsa terveysasemilla ja sairaaloissa.

Hotellimajoitukset hiertävät kansaa

Kreikan saarten vastaanottokeskuksissa majoitetaan noin kolme kertaa enemmän väkeä kuin mihin keskukset on suunniteltu. Maan hallitus on esittänyt 20 000 henkilön kuljetuksia saarilta mantereelle. Kuljetukset on nyt aloitettu.

Mantereella hakijoita majoitetaan hotelleihin, tyhjiin asuntoihin, käyttämättömiin kasarmeihin ja teollisuusrakennuksiin. Hotellinpitäjät ovat olleet tyytymättömiä turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Hotellimajoitus hiertää myös paikallisjohtajia.

Kansalaisiakaan hotellimajoitukset eivät ilahduta. He ovat esimerkiksi heittäneet kiviä turvapaikanhakijoita kuljettaneita linja-autoja kohti. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen kreikkalaiskoteihin on saanut rajua kritiikkiä kreikkalaisilta.

Kreikkalaiset estivät turvapaikanhakijoita kuljettaneen aluksen rantautumisen Kosin satamaan. Kansalaiset käyttivät kunnan ajoneuvoja sataman sulkemiseen. Lopulta turvapaikanhakijoita kuljettanut alus otti kurssin kohti Piraeuksen satamaa.

Henri Alakylä