Saksa käännytti vuonna 2018 ennätysmäärän turvapaikanhakijoita muihin EU-jäsenmaihin, kertoo Saksan sisäministeriön raportti. Käännytykset perustuvat Dublin III -asetukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemus on käsiteltävä siinä maassa, jonka kautta hakija on saapunut EU:n alueelle.

Vuoden 2018 yhdentoista ensimmäisen kuukauden aikana Saksa teki yli 51 000 takaisinottopyyntöä muille EU-maille. Niistä noin 35 000 hyväksyttiin. Mutta vain 8658 käännytettävää saatiin oikeasti lähtemään maasta. Tämä on toki ennätysluku ja merkittävä parannus edelliseen vuoteen.

Unkari ei huolinut ketään

Tärkein palautuskohde oli Italia, jonne lähetettiin lähes kolmasosa käännytetyistä. Kreikka suostui ottamaan vastaan vain viisi käännytettävää, hyläten valtaosan takaisinottopyynnöistä.

Unkari ei suostunut ottamaan vastaan lainkaan käännytettyjä Saksasta.

Deutsche Welle kertoo, että Saksan sisäministeri Horst Seehofer pyrkii lisäämään kielteisen päätöksen saaneiden käännytyksiä, jotta turvapaikanhakijoiden virta Saksaan laantuisi.

Koskee myös Suomea

Osa Saksan esittämistä takaisinottopyynnöistä koskee myös Suomea, vaikka Suomi ei olisikaan se maa, jonka kautta hakija on ensin saapunut EU-alueelle.

Jos turvapaikkahakemus on tehty vasta Suomeen saavuttaessa, Suomi on vastuussa sen käsittelystä. Monet Suomesta kielteisen päätöksen saaneet ovat lähteneet hakemaan uutta turvapaikkaa Saksasta, jolloin Saksa haluaa Dublin-asetuksen mukaisesti palauttaa heidät Suomeen.

SUOMEN UUTISET