Euroopan komissio julkaisi englanniksi ja unkariksi oman tietopakettinsa Unkarin hallituspuolue Fideszin vaalikampanjan epäkohtiin. Komission mukaan Fideszin väitteet ovat parhaimmillaan harhaanjohtavia. Komissio painotti, ettei unkarilaissyntyinen miljardööri George Soros liity komission toimintaan millään tavoin.

Unkari äänesti EU-sopimusta vastaan

Komissio kertoo, ettei se aio ajaa pakkokeinoilla jäsenmaihinsa maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta. Komissio tarkentaa, että kyseinen pakkoasuttaminen koski EU-maiden sisäistä tasaamista. Komissio muistuttaa, että tämä sovittiin jäsenmaiden kesken.

Unkari äänesti kyseistä sopimusta vastaan. Herkät ja itsemääräämisoikeuteen koskevat päätökset on EU:ssa tavattu tehdä yksimielisesti. Tuolloin EU-johtajat turvautuivat poikkeuksellisesti enemmistöpäätökseen.

Komissio tyrmää väitteitä

Komissio tyrmää myös muita Fideszin kampanjassa esitettyjä väitteitä. Fideszin mukaan EU pyrkisi heikentämään EU-jäsenmaiden kykyä vartioida rajojaan. Komissio kertoo, ettei se aio esitellä humanitaarisin perustein jaettavia viisumeja.

Komissio kertoo taistelevansa ihmissalakuljetusta vastaan, eikä myönnä toimivansa yhteistyössä laitonta maahanmuuttoa tukevien järjestöjen kanssa. Komissio painottaa, että vapaaehtoisjärjestöt auttavat jäsenmaita helpottaen niiden taakkaa esimerkiksi tarjoamalla turvapaikanhakijoille lainopillista apua.

Maksukortteja turvapaikanhakijoille

Komissio tähdentää, ettei se ole jakanut maksukortteja muille kuin jo Kreikkaan jumiin jääneille turvapaikanhakijoille. Komissio ei ota kantaa siihen, onko maksukorttien jakaminen vetovoimatekijä laittomaan maahanmuuttoon.

Fidesz väitti, että EU haluaisi kaventaa maahanmuuttoa vastustavien jäsenmaille jyvitettyjä EU-tukirahoja. Komissio kertoo, etteivät nämä asiat liity toisiinsa.

EPP haluaa eroon Fideszista

Fidesz kuuluu suurimpaan europarlamenttiryhmään EPP:hen. Puolueen eurovaalikampanja on saanut jäisen vastaanoton ryhmän muiden puolueiden keskuudessa. Moni puolue haluaisi potkia Fideszin ulos EPP:stä siitä huolimatta, että se vähentäisi heidän ryhmänsä meppipaikkoja.

Belgialaiset ja luxemburgilaiset EPP-mepit ovat lähettäneet ryhmäjohtaja Jospeh Paulille kirjeen, jossa vaaditaan Fideszin erottamista ryhmästä.

Henri Alakylä